Ez történt a háború 41. napján

2022-04-05T191342Z 613840632 RC2XGT9IPTF7 RTRMADP 3 UKRAINE-CRIS
2022.04.05. 22:18
A harcok nem hagynak alább, a csatatér azonban átrendeződik Ukrajnában. A háború 41. napján az Európai Unió elfogadta az ötödik szankciós csomagot Oroszországgal szemben, amely szinte teljesen ellehetetleníti az orosz gazdaságot. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint pedig „nincs olyan bűncselekmény, amelyet az oroszok még ne követtek volna el”. Közben sorra utasítják ki az orosz diplomatákat Európából.

Tovább folytatódnak a harcok Oroszország és Ukrajna között, a Bucsában történt „mészárlástól” hangos a nemzetközi sajtó. Míg az ukrán fél azt állítja, hogy a történtekről az orosz fegyveresek tehetnek, addig az orosz parlament házelnöke szerint csak egyszerű provokációról és beállított jelenetekről beszélhetünk. A helyi sajtó szerint pedig Oroszország azt sem tervezi, hogy leváltja a „bucsai mészárosokat”, a csapatot állítólag az egyik legkoncentráltabb helyre, Harkiv térségébe irányítják vissza.

Eközben az orosz csapatok teljesen átrendezik a csatateret, a legfrissebb hírek szerint a Kijev körül összpontosuló csapatok mintegy kétharmada elhagyta a térséget. Egy amerikai tisztviselő szerint a Kijev környékét elhagyó csapatok északnak tartanak, és Belaruszban koncentrálódnak majd.

Úgy gondoljuk, hogy miután ellátják és megerősítik őket, visszaküldik Ukrajnába, hogy máshol folytassák a támadásokat

– tette hozzá az illetékes, aki úgy véli, hogy ezeket a csapatokat az ország keleti részén, Donbász térségében fogják bevetni.

Kijev bejelentette azt is, hogy az orosz megszállás alól felszabadított területeken megkezdték az épületek, valamint az infrastruktúra helyreállítását.

Zelenszkij: Látom, mit tett Moszkva, így nehéz tárgyalni

Az orosz katonaság felpörgött, és szándékosan megölt mindenkit, aki a hazánkat szolgálta – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén.

A házuk előtt nőket öltek meg, miközben csak megpróbáltak felhívni valakit, aki még él. Egész családokat, felnőtteket és gyerekeket öltek meg, a holttesteket pedig megpróbálták elégetni. Azon emberek nevében fordulok önökhöz, akik mindennap tisztelegnek az elhunytak emléke előtt és azoknak a civileknek az emléke előtt, akiket kínzásuk után agyonlőttek az utcán

– fogalmazott. Hozzátette, hogy szerinte „nincs olyan bűncselekmény, amelyet az oroszok még ne követtek volna el”.

Elszámoltatást is követelt, mondván, Ukrajna a második világháború vége óta a legsúlyosabb háborús bűnöket szenvedte el, mivel az orosz csapatok tüzérségi és légicsapásokat mértek civilekre, és a városok blokádjával tömeges éhezést idéztek elő. Kérte továbbá, hogy hasonlóan a nürnbergi perekhez, itt is legyenek majd tárgyalások a bűnök miatt.

Hozzátette: amennyiben a testület nem tudja megállítaná az Ukrajnában zajló pusztítást, akkor fel kellene oszlatni, mert ez annak a bizonyítéka, hogy „a benne lévő tagok a beszélgetésen kívül semmit nem tudnak tenni”.

Újabb szankciókat fogadott el az EU

Az Európai Bizottság a mai napon újabb szankciós csomag bevezetésére tett javaslatot Oroszországgal szemben. Egyebek mellett évente négymilliárd euró értékben behozatali tilalmat rendelnek el az Oroszországból származó szénre – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésének helyszínén tartott sajtótájékoztatóján. Közölte: ötödik szankciós csomagjával az EU arra törekszik, hogy újabb fontos bevételi forrásokat vegyen el Oroszországtól. Ursula von der Leyen hozzátette:

A BRÜSSZELI TESTÜLET AZ OLAJIMPORTTAL KAPCSOLATOS SZANKCIÓS INTÉZKEDÉSEK MEGHOZATALÁN IS DOLGOZIK.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője közölte: az EU több tucat olyan embert vesz fel szankciós listájára, akik valamilyen formában hozzájárulnak az Ukrajna ellen vívott háború finanszírozásához. A szankciók célja, hogy véget vessenek az orosz erők meggondolatlan, embertelen és kegyetlen támadásainak, és világossá tegyék a Kreml döntéshozói számára, hogy a jogtalan agressziónak súlyos ára van – tette hozzá a képviselő.

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete arra szólította fel az ENSZ-t, hogy azonnali hatállyal függessze fel Oroszország tagságát.

Több orosz diplomatát kiutasítottak

Sorra utasítják ki az orosz diplomatákat az európai országokból. Alexandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes szerint ez egy előre egyeztetett kampány keretében történik, ami teljes csapást mér a kétoldalú kapcsolatokra.

Eddig összesen 14 ország döntött úgy Európában, hogy hazaküld orosz tisztségviselőket.  A legtöbb kormány a bucsai mészárlásra hivatkozva hozta meg a döntését.

(Borítókép: Lerombolt házak Borodjankában Ukrajnában, 2022. április 5-én. Fotó: REUTERS/Gleb Garanich)