Zelenszkij több száz civil halottat látott az utcákon

2022-04-04T170643Z 1648478895 RC2BGT9W8MYU RTRMADP 3 UKRAINE-CRI
2022.04.05. 08:06
Volodomir Zelenszkij éjszakai beszédében azzal vádolta Oroszországot, hogy nem vállalja a felelősséget az Ukrajnában elkövetett tömeggyilkosságért. Az ukrán elnök ezt az után mondta, hogy ellátogatott a Kijev közelében található Bucsába, ahol több száz civil holttest volt az utcákon.

Volodimir Zelenszkij kijelentette, hogy eljön az idő, amikor minden orosz megtudja a teljes igazságot arról, hogy közülük ki gyilkolt meg ukrán polgárokat. Felszólította egyben a világ újságíróit, hogy személyesen is látogassanak a lerombolt városokba: 

Mutassák meg a világnak, mit tett Oroszország!

– mondta az ukrán elnök, aki felidézte, hogy az ukrán fővárostól nagyjából 30 kilométerre található Bucsában legalább háromszáz civil holttestét találták meg az orosz csapatok elvonulását követően.

Az elnök maga is ellátogatott a szellemvárosba, azonban az ukrán vezető szerint az orosz megszállók hamisan azt állítják, hogy nem ők a felelősek az Ukrajna különböző részein elkövetett tömeggyilkosságokért. Azt mondta: 

Már most hamis kampányt indítanak, hogy eltitkolják a Mariupolban a civilek tömeges meggyilkolásában való bűnösségüket. Tucatnyi megrendezett interjút készítenek, hogy úgy tűnjön, mintha valaki más ölte volna meg őket

Zelenszkij ez után hozzátette, hogy ugyanezt a taktikát alkalmazták az oroszok, amikor kilőttek egy maláj Boeinget a Donbasz régió felett, és Ukrajnát hibáztatták. Még különböző összeesküvés-elméletekkel is előálltak az oroszok, azt is állították, hogy a holttesteket a gép fedélzetére dobták, mielőtt az lezuhant volna – folytatta. 

Az Independent beszámolója szerint az ukrán elnök arra figyelmeztetett, hogy az országa nyomon követi az orosz háborús bűnökkel kapcsolatos vádakat, és azonosít minden orosz katonát, aki részt vett ezekben a bűncselekményekben. Ezt Ukrajna az Európai Unió és a nemzetközi intézmények, különösen a Nemzetközi Büntetőbíróság segítségével hajtja végre.

Zelenszkij egyébként bejelentette, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában készül felszólalni a testület keddi ülésén.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, keddi percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Bucsába látogatott 2022. április 5-én. Fotó:  Marko Djurica / Reuters)