Ez történt a háború 44. napján

327Y36Y-highres
2022.04.08. 22:04
A háború 44. napján Kijevbe látogatott Ursula von der Leyen, aki közös sajtótájékoztatót tartott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Eközben Ukrajna északi részéből teljesen kivonultak az orosz katonák, a katonai hírszerzés szerint őket átcsoportosítják a keleti és déli frontokra. Az EU vezetése szankciókkal próbálja visszaszorítani az orosz agressziót.

Teljesen kivonultak az orosz csapatok Ukrajna északi részéből – jelentette a brit katonai hírszerzés. Ugyanakkor arra számítanak, hogy folytatódik a csatatér átalakítása, és az északról kivont csapatokat máshová csoportosítják át, ugyanis a déli és keleti városok orosz támadása folytatódik.

Ezt bizonyítja az is, hogy a mai napon légicsapás ért egy vasútállomást Kelet-Ukrajnában. Kramatorszk polgármestere szerint négyezer ember tartózkodott a helyszínen. Az eddigi hírek szerint legalább 39-en meghaltak és mintegy százan megsérültek.

Eközben az északkeleti Szumi megyében is arról számoltak be, hogy az egész régió felszabadult, azonban figyelmeztettek: továbbra sem biztonságos a megye minden egyes része. Dmitro Zsivickij, a megye kormányzója ezt azzal magyarázta, hogy lehetnek még olyan nem vizsgált területek, amelyek alá vannak aknázva.

Az Ukrajna északi részén fekvő  Csernyihivből megérkeztek az első jelentések. A város már a háború kezdete óta az orosz fegyveresek célpontja volt.  A helyi polgármester, Vlagyiszlav Atrosenko elmondta, hogy a bombázások és ágyúzások miatt mintegy hétszáz ember vesztette életét.  Elmondása szerint jelenleg 80–95 ezer civil tartózkodik Csernyihivben. A háború előtt a városban 285–290 ezer ember élt.

A korábban az ukrán fővároshoz közeli Bucsában, ahol hatalmas mészárlást rendeztek, három tömegsírt is felfedeztek. A város polgármestere, Anatolij Fedoruk elmondta, hogy eddig 320 holttestet találtak. Elmondása szerint a legtöbb áldozatot lelőtték, a holttesteket „tűzifaként dobták” a tömegsírokba.

Helyszíni tudósítónk, Kiss Dániel Kijevtől keletre vette az irányt, hogy megnézze, milyen – szavai szerint – „a pokolba vezető út” – kollégánk erről szóló beszámolóját ide kattintva olvashatják el.

Kijevbe utaztak az európai vezetők

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Ukrajnába látogatott. A bizottság elnökét Josep Borrel, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Eduard Heger szlovák miniszterelnök is elkísérte.

Az uniós vezetők Kijevben találkoztak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihal miniszterelnökkel is. A találkozó után Ursula von der Leyen és Volodimir Zelenszkij közös sajtótájékoztatót tartott, melyen az Európai Bizottság elnöke az ország uniós csatlakozásával kapcsolatban elmondta:

Bármi is lesz az eredmény, Ukrajna a fellendülés nagyon nagy lépése előtt áll, mert Oroszország tönkreteszi Ukrajna infrastruktúráját, Ukrajna városait. Ezért szeretnénk Önökkel együtt dolgozni Ukrajna helyreállításán. Ez pozitívan határozza meg Ukrajna helyzetét az EU-ba vezető úton.

Az ukrán államfő mindenekelőtt köszönetet mondott az Európai Bizottság vezetőjének ukrajnai és bucsai látogatásáért. Szerinte ez egy nagyon erős jelzés, hogy Ukrajna és az Európai Unió egy oldalon állnak.

A legfontosabb az, hogy ugyanazok az értékek fontosak számunkra. És ez az, amiért harcolunk. A szabadságért, népünk jogaiért, a választás jogáért, a jogért, hogy szabad államunkban megszülessünk, éljünk és sokáig éljünk

– hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij.

Kiterjesztette szankcióit az energiahordozókra az EU

Az Európai Unió Tanácsa csütörtök este jelentette be, hogy jóváhagyták az uniós tagországok az Oroszország elleni újabb szankciókat, így a szénimport tilalmát és az orosz hajók kikötési tilalmát is. Az új megszorító intézkedések között szerepel továbbá, hogy

  • teljes pénzügyi tranzakciós tilalmat rendelnek el négy kulcsfontosságú orosz bank esetében, amelyek az orosz banki piac 23 százalékát képviselik;
  • belépési és kikötési tilalmat rendelnek el az orosz – és az orosz üzemeltetésű – hajókra az uniós kikötőkben;
  • célzott exporttilalmat vezetnek be 10 milliárd euró értékben egyes kulcsfontosságú technológiák esetében, valamint 5,5 milliárd euró értékben importtilalmat rendelnek el bizonyos építőanyagoktól kezdve egészen a luxustermékekig;
  • az EU számos célzott intézkedéssel tiltja továbbá az orosz vállalatok részvételét az uniós közbeszerzéseken, valamint az orosz állami szerveknek nyújtani tervezett valamennyi pénzügyi támogatást kizár;
  • további 200 névvel bővítették azok listáját, akik ellen az Ukrajna ellen indított háború miatt beutazási tilalmat és vagyonbefagyasztást rendelnek el; köztük van Vlagyimir Putyin orosz elnök két lánya is.

A finn parlamenthez intézett beszédet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki felszólalásában arra hívta fel az európai országokat, hogy állítsák le a kifizetéseket Oroszországnak a tőle importált kőolajért. Szerinte a pénzt olyan számlákon gyűjtsék, amelyekhez Moszkva nem férhet hozzá.

(Borítókép: Orosz tüzérségi támadásban megrongálódott épületek Borodianka városában 2022. április 8-án. Fotó:  RONALDO SCHEMIDT / AFP)