Villamosszék helyett a kivégzőosztagot választotta a halálra ítélt férfi

2022.04.16. 18:52
Egy Dél-Karolinában halálra ítélt férfi a villamosszék helyett inkább a kivégzőosztag általi kivégzést választotta, így ő lesz az első halálraítélt, aki ezzel a módszerrel hal meg az államban.

Az 57 éves Richard Bernard Moore lesz az első ember, akit több mint egy évtized után kivégeznek Dél-Karolinában, mivel az állam nem tudta beszerezni a halálos injekció beadásához szükséges gyógyszereket – írja a CNN.

Richard Moore-t, akit 1999-ben egy kisbolti eladó meggyilkolása miatt ítéltek halálra, április 29-én végzik ki. 

A pénteki bírósági beadványban a férfi úgy döntött, hogy kivégzőosztag által hal meg, de nyilatkozatában hozzátette, nem veszíti el a reményét az állam halálbüntetési módszereinek alkotmányosságát érintő két, folyamatban lévő bírósági beadványában. 

Richard Moore-nak nem volt lehetősége a halálos injekciót választani, mivel Dél-Karolina nem rendelkezik a szükséges gyógyszerekkel. Lindsey Vann, a férfi egyik ügyvédje elmondta, hogy az állam legfelsőbb bíróságától kérték a kivégzés felfüggesztését, hogy legyen idejük fellebbezni az ítélet ellen az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságához.

Tavaly a dél-karolinai törvényhozás elfogadta azt a törvényt, amely az áramütést tette az állam elsődleges kivégzési módszerévé. Ugyanakkor a halálraítélteknek lehetőségük van a kivégzőosztagot vagy a halálos injekciót is választani, ha erre lehetőség van.