Az elfogott oroszbarát politikus Putyintól kér segítséget

9AG7ZR-highres
2022.04.18. 13:09
Viktor Medvedcsukról, Vlagyimir Putyin közeli szövetségeséről közölt videót az ukrán biztonsági szolgálat, amelyben az oroszbarát politikus arra kéri az orosz elnököt, hogy cseréljék ki mariupoli lakosokra. Ezzel nagyjából egy időben jelent kezdte el bejárni a nemzetközi sajtót, hogy az oroszok pedig két brit katonát fogtak el, akik arra kérik Boris Johnson brit miniszterelnököt, hogy vigyék őket haza, cserébe engedjék szabadon Medvedcsukot.

Rendkívüli felvételt tett közzé az ukrán biztonsági szolgálat Viktor Medvedcsuk oroszbarát politikusról, Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli szövetségeséről.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök múlt kedden jelentette be, hogy az oligarchát elfogták az ukrán rendfenntartók. Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) több képet is megosztott közösségi oldalán az elfogott Medvedcsukról. A férfi ukrán katonai egyenruhát viselt, amikor elfogták. A hatóságok úgy vélik, így akarta álcázni magát.

Akkor Ivan Bakanov, az ukrán biztonsági szolgálat elnöke azt mondta, hogy

egy áruló sem kerülheti el a büntetést, és az ukrán törvény szerint felelősségre vonják.

Bár Dmitrij Peszkov, Putyin sajtótitkára az egy héttel ezelőtti fényképek láttán azt mondta, korainak tartja azok hitelességéről nyilatkozni, mivel rengeteg a Kijev által létrehozott hamis híresztelés, a mostani videófelvétel után változhat a helyzet.

Putyintól kér segítséget

Medvedcsuk a felvételen azt kéri Putyintól, hogy cseréljék ki mariupoli lakosokra és katonákra. Putyinhoz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz is fordult, amikor azt mondta, hogy a városban tartózkodókat elzárták, így nem férhettek hozzá a humanitárius folyósokhoz.

Mariupol súlyos veszteségeket szenvedett el, a helyi hatóságok becslései szerint körülbelül 21 000 civil halt meg az Azovi-tenger partján fekvő kikötővárosban, amelyet Zelenszkij a „háború szívének” nevezett.

Az oroszok is elfogtak két brit katonát

Az orosz hadsereg két brit katonát – Shaun Pinnert és Aiden Aslint – fogott el Ukrajnában, akik az orosz állami televízióban jelentek meg, és azt kérték, hogy cseréljék ki őket Viktor Medvedcsukra.

Azt nem tudni, mennyire beszélhettek szabadon, az viszont biztos, hogy egy ismeretlen férfi szólította fel őket, majd mindketten Boris Johnson brit miniszterelnököt szólították meg, hogy vigyék őket haza, cserébe engedjék szabadon Medvedcsukot.

A 48 éves Shaun Pinner, a brit királyi ezred egykori katonája elmondta, hogy Mariupolban fogták el, miközben az ukrán tengerészgyalogosok mellett harcolt.

Vicces, jó szándékú. Ukrajnát a fogadott országának tartja. Köztiszteletben álló katona volt a brit hadseregben, hosszú éveken át az angol királyi ezredben szolgált. Volt Észak-Írországban és Bosznia-Hercegovinában is

– közölte a külügyminisztérium a családja leírását, hozzátéve, hogy Shaun Pinner 2018-ban döntött úgy, hogy Ukrajnába költözik, és a korábbi tapasztalatait az ukrán hadseregben kamatoztatja.

Félt attól, hogy elfogják az oroszok

A férfi az elmúlt négy évben megszerette és élvezte az ukrán életmódot, sőt ott ismerkedett meg a feleségével is.

Szeretnénk világossá tenni, hogy nem önkéntes és nem zsoldos, hanem hivatalosan az ukrán hadseregben szolgál az ukrán jogszabályoknak megfelelően

– írják a közleményben a bedfordshire-i férfiról, aki korábban arról beszélt a Mail on Sundaynek, hogy félti az életét, mivel az oroszok másképp bánnának velük, ha elfogják őket, ugyanis britek.

A 28 éves Aiden Aslin Nottinghamshire-ből származik, és az elmúlt hetekben Mariupolt védte az egységével.

Nincs élelmünk és nincs lőszerünk

– közölte a Twitter-oldalán, amelyet egy barátja kezel.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, hétfői, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép:  Viktor Medvedcsuk. Fotó: Sergei SUPINSKY / AFP)