15 ezer kilométeres kitérőt tett a kiutasított orosz diplomatákat szállító gép

shutterstock 1413297119
2022.04.19. 08:14
A FlightRadar adatai szerint több mint 15 ezer kilométert került egy repülőgép, amelyet Moszkvából előbb Spanyolországba, majd Görögországba küldtek a kiutasított orosz diplomatákért, miután az Európai Unió lezárta a teljes légterét az orosz gépek előtt.

Miután Spanyolország és Görögország is kiutasította az orosz diplomatáit a fővárosaikból, Oroszország repülőgépet küldött a tisztségviselőkért. Ugyan mindkét ország kivételt tett és engedélyezte a repülőgépnek, hogy belépjen a légterükbe, a járatnak meg kellett kerülnie a többi országot, amelyek továbbra is fenntartják repülési tilalmukat az orosz gépek előtt – derült ki a FlightRadar adataiból. 

Az út teljes hossza 15 163 kilométer volt, ami alig marad el a világ jelenleg leghosszabb, Szingapúr és New York közötti járat hosszától.

Moszkvától Madridig 

Az út első részén a repülőgép Moszkvától nagy kerülőt tett a spanyol fővárosig, Madridig. A járatnak a spanyolországi légtérbe való belépés kivételével a nemzetközi légtérben kellett maradnia, így jócskán megduplázta a két város közötti távolságot. A mintegy 3409 kilométeres távolságból az Európai Unió tagállamainak légterét megkerülő járat 7086 kilométeres kitérőt tett a spanyol fővárosig.

Madridtól Athénig

A Madridból továbbinduló orosz gép, miután elhagyta Spanyolország légterét, megkörnyékezte Észak-Afrikát, és a Földközi-tenger partjai mentén haladva elkerülte Olaszország és Málta légterét. Miután Líbián keresztül átkelt Egyiptomba, a gép észak felé vette az irányt, Athénba. Míg Madrid és Athén tényleges távolsága 2383 kilométer, addig az orosz repülőgép 3729 kilométert tett meg a kerülővel.

Athéntól Moszkváig

Az Athénból Moszkvába tartó járat többnyire barátságos légtereken át repült. Törökország továbbra is engedélyezi az orosz gépek belépését az ország légterébe, beleértve a török célállomásokra irányuló kereskedelmi járatokat is. A török légteret elhagyva a gép kelet felé repült tovább, elkerülve az Ukrajna közeli orosz légteret, amely a háború kezdete óta szinte minden repülőgép számára „tiltott terület”. 

Az Athéntól Moszkváig tartó út légvonalban 2203 kilométer hosszú, amelyet az orosz diplomatákat hazaszállító repülőgép csaknem megduplázott: 4348 kilométert tett meg a két város között. 

(Borítókép: Shutterstock)