Orbán Viktor a pápánál: Mindannyiunknak a család a legfontosabb

D MTI20220421005
2022.04.21. 12:22
A magyar miniszterelnököt csütörtökön magánkihallgatáson fogadta a Vatikánban Ferenc pápa.

Csütörtökön elsőként Leonardo Sapienza, a Pápai Ház Prefektúrájának kormányzója fogadta Orbán Viktor miniszterelnököt a Vatikánban.

Utána a magyar kormányfőt Ferenc pápa fogadta magánkihallgatáson. Az április 3-i parlamenti választás óta a vatikáni látogatás a kormányfő első hivatalos útja. 

Mi mindannyian azt gondoljuk itt, Rómában, a Vatikánban is és Budapesten is, hogy korunk legfontosabb közössége a család. Ez a végső mentsvár, a végső menedék a modern ember számára, ezért minden erőnket annak érdekében kell mozgósítani, hogy ezt a közösséget, a modern kor legfontosabb emberi közösségét, a családot megvédjük és megerősítsük, és ebben számíthatunk a Szentatyára

– nyilatkozta Orbán Viktor a pápai audiencia után a közmédiának.

A pápai magánkihallgatás után a kormányfő azt is elmondta, hogy „nagy magyar tradíciót folytatott” azzal, hogy választási győzelmüket követően a Szentatya meghívását fogadta el elsőként. A miniszterelnök hozzátette: a pápánál tett látogatásnak most különös jelentőséget ad a háború, hiszen a Szentatya közismert arról, hogy a béke érdekében mozgósítja befolyását, és Magyarország is azt az álláspontot képviseli, hogy minél hamarabb béke legyen.

Orbán Viktor az audiencia után azt is elárulta, hogy a mostani találkozón hivatalosan is meghívta Ferenc pápát egy magyarországi látogatásra, amelyre a miniszterelnök elmondása szerint biztatóan pozitív választ kapott a Szentatyától.

A kormányfő szerint Ferenc pápával szóba került köztük az is, hogy népességarányosan Magyarország fogadta be a legtöbb – eddig 640 ezer – menekültet Ukrajnából, sőt befogadta azokat a diákokat is, akik nem ukránok, de Ukrajnában tanultak, és most valószínűleg Magyarországon tudják majd folytatni tanulmányaikat.

„Minden idők legnagyobb humanitárius akcióját bonyolítjuk. Ez elismerést és tiszteletet vált ki mindenhol a világban” – hangsúlyozta a miniszterelnök, aki szerint ezt a Szentatya is megemlítette, és arra biztatta, hogy „ezt a jó szokásunkat ne adjuk föl”.

Orbán Viktor arra is kitért, hogy a Vatikánnal nem politikai, hanem spirituális és lelki kapcsolatot ápol egy ország.

Az Index összegyűjtötte, hogy a korábbi kétharmados győzelmei után merre utazott első útjain a magyar kormányfő:

  • 2010-ben Orbán Viktor első hivatalos útján Varsóba utazott, utána pedig Brüsszelbe ment.
  • 2014-ben is Lengyelországba vezetett Orbán Viktor első miniszterelnöki útja: Varsóban elsősorban energetikai kérdésekről tárgyalt Donald Tusk lengyel kormányfővel.
  • Orbán Viktor a Fidesz–KDNP 2018-as kétharmados győzelme után Janez Janša szlovén miniszterelnökkel, a Szlovén Demokrata Párt elnökével találkozott akkori első hivatalos külföldi útján.
  • A magyar miniszterelnök Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője és Hrisztijan Mickoszki, a konzervatív macedón VMRO–SPMNE párt vezetője társaságában vett részt a Szlovén Demokrata Párt (SDS) kampánygyűlésén.

Matteo Salvinivel is találkozik Orbán Viktor Rómában

Matteo Salvinivel, az olasz Liga párt vezetőjével is tárgyal Rómában Orbán Viktor miniszterelnök – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A hazai hírügynökség az olasz lapokat idézve írja, hogy a tárgyalás elsősorban Olaszország és Magyarország nemzetközi helyzetéről és kapcsolatairól fog szólni, különös tekintettel a gazdaságra és a beruházásokra.

A Ligára hivatkozva arról is írnak, hogy a találkozás a magyar kormányfővel alkalmat ad Matteo Salvininek arra is, hogy személyesen gratuláljon Orbán Viktornak az újabb választási győzelemhez, valamint kifejezze a római és a budapesti kormányzat közötti barátság és együttműködés érzéseit.

(Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Ferenc pápa fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a Vatikánban 2022. április 21-én. Fotó: Fischer Zoltán / MTI)