Több mint 16 hónapig volt koronavírusos, 50 pozitív tesztet produkált

2022.04.22. 13:49
Több mint 16 hónapig, azaz összesen 505 napig volt koronavírusos egy beteg az Egyesült Királyságban. A beteg 2020-ban kapta el a fertőzést, ezt követően többször is megfordult a kórházban, ahol összesen 50 pozitív tesztet produkált.

Az Egyesült Királyság orvosai úgy vélik, hogy dokumentálták a leghosszabb koronavírus-fertőzést – egy általuk kezelt beteg szervezetében több mint 16 hónapig, azaz összesen 505 napig volt kimutatható a vírusszint – írja a BBC. A meg nem nevezett személynek más alapbetegségei is voltak, és végül 2021-ben kórházban halt meg. 

Az orvosok szerint a legtöbb ember szervezetéből természetes módon távozik a vírus, de a szóban forgó beteg immunrendszere erősen legyengült. A beteg először 2020 elején kapta el a koronavírust, voltak tünetei és a fertőzést PCR-teszttel is igazolták. 

A beteg az elkövetkező 72 héten sokszor volt kórházban rutinellenőrzések és kezelések miatt is. Összesen körülbelül 50 pozitív tesztet produkált ez idő alatt. Egy részletes laboratóriumi elemzés kimutatta, hogy ezek nem új megbetegedések voltak, hanem folytatólagosan ugyanaz a fertőzés volt jelent a szervezetében.

A szakemberek szerint az ilyen esetek rendkívül ritkák, ám tudományos szempontból fontosak, mert általuk jobban megismerhető a vírus.