Magyarországon is lehetett érezni az erős földrengést, amelynek egy halálos áldozata van

2022.04.23. 07:30
Egy ember meghalt, többen pedig megsérültek a Bosznia-Hercegovinában történt erős földrengés miatt. A helyi hatóságok szerint több épület beomlott Stolac, Ljubinje és Mostar városában.

Bosznia-Hercegovinát pénteken késő este 5,7-es erősségű földrengés rázta meg az Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Intézet (EMSC) mérése szerint, egy ember meghalt, többen megsérültek – írja az MTI.

A rengés epicentruma az ország déli részén található Ljubinje településtől 14 kilométerre volt északkeletre, fészke pedig 5 kilométeres mélységben.

A Mostartól délre fekvő Stolac városban szikla zuhant egy lakóházra, emiatt egy 28 éves nő súlyosan megsérült, majd a kórházban meghalt.

A helyi hatóságok szerint több épület beomlott Stolac, Ljubinje és Mostar városában.

A földrengést az egész Balkánon érezni lehetett: Belgrádban, Zágrábban és Szkopjéban, az epicentrumtól több mint 400 kilométeres távolságban is észlelték a nagyjából húsz másodpercig tartó földmozgást. Később több kisebb utórengés is érezhető volt.

Magyarországon is érezhető volt

Magyarországon is érezhető volt a földrengés, amely Bosznia-Hercegovina déli részét rázta meg, egy ember halálát és többnek a sérülését okozva péntek éjjel – tájékoztatta a Kövesligethy Radó szeizmológiai obszervatórium az MTI-t.

Gyarmati Anett szeizmológus azt írta: a boszniai földrengés péntek este, 23 óra után keletkezett hét kilométeres mélységben Bosznia-Hercegovinában. A földmozgás a Richter-féle skála szerint 6-os volt – tette hozzá.

A földrengést a Magyarországon élők egy része is érezte az obszervatórium on-line szeizmológiai állomásainak mérései szerint a Dunától nyugatra eső országrészekben, főként Pécs és Komló térségében, de károkról nem érkezett bejelentés az intézményhez.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport