Inkább elárasztották a falujukat, de megállították az orosz tankokat

GettyImages-1239862109
2022.04.28. 14:12
A Kijevtől néhány kilométerre fekvő, Gyemigyiv nevű falucskából könnyen az ukrán nemzeti ellenállás, a hősiesség szimbóluma válhat. A település lakosai ugyanis február 25-én, az Ukrajna elleni orosz invázió megindulásának másnapján az Irpiny-folyó gátját átszakítva inkább elárasztották a lakóhelyüket, csak hogy megállítsák a Kijev felé nyomuló ellenséges tankokat. Önfeláldozó cselekedetüket végül siker koronázta, elhárult az ukrán fővárost fenyegető veszély.

Megrázó riportban számol be a New York Times a Kijevtől északra fekvő falu, Gyemigyiv lakóinak önfeláldozó hősiességéről. A helyiek február 25-én, amikor a háború kitörése után egy nappal úgy tűnt, hogy semmi és senki sem állíthatja meg az ukrán főváros felé tartó orosz tankokat, lerombolták az Irpiny-folyó gátját, ezzel elárasztva településüket és a környező földeket, hogy megállítsák az ellenséget. Saját otthonukat sem kímélve elérték, hogy az offenzíva megrekedjen, számos orosz tank a lövegtorony tetejéig elsüllyedve használhatatlanná vált, és Kijev megmenekült. Mára már csak rossz emlék, hogy nem is olyan rég még az oroszok voltak az urak Gyemigyivben és környékén.

Amikor a lap tudósítója megkérdezte a helyi lakosokat, nem sajnálják-e a házukat, a gazdaságukat, a lakóhelyüket, amelyet elpusztított a jeges ár, az emberek büszkén válaszolták:

Nem bánjuk, mert Kijev így megmenekült!

Ukrajna-szerte egyébként is jellemző, hogy a hidakat, vasútvonalakat felrobbantva, az amúgy is siralmas állapotban lévő közutakat járhatatlanná téve állítják meg az orosz hadsereget, teszik lehetetlenné az utánpótlás szállítását. Alapvető taktikája a gyengébb felszereléssel rendelkező, létszámban is hátrányban lévő ukrán hadseregnek, hogy tankokkal járhatatlan terepre kényszerítik, terelik az oroszokat, ahol aztán csapdába csalva megsemmisítik őket.

Olekszandr Kubrakov, Ukrajna infrastruktúráért felelős minisztere a minap azt nyilatkozta, hogy eddig háromszáz hidat robbantottak fel, részben az oroszok, részben maguk az ukránok az ellenséges támadás megállítására. Amikor az invázió első napján orosz légi deszantosok a Kijev melletti Hosztomel repülőterét támadták, az ukrán erők a saját repülőterük kifutópályáját ágyúzták, és elérték, hogy az így keletkező kráterek miatt nem tudtak leszállni az orosz csapatszállító repülőgépek.

A felperzselt föld taktikája – amelyet ironikus módon a szovjet Vörös Hadsereg is alkalmazott a németek ellen a második világháború kezdeti szakaszában – eddig fényesen bevált.

Az ukránok fölöttébb kreatív módszereket alkalmaznak a védekezés során. Az egyik ilyen taktikai elem a hidak felrobbantása, amivel arra kényszerítik az oroszokat, hogy pontonhidakat tákoljanak, azonban azokat a helyeket előzőleg hajszálpontosan belőtte az ukrán tüzérség, és amikor az orosz tankok, csapatszállító járművek megkísérlik az átkelést a folyón, gyilkos tüzet zúdítanak rájuk az ágyúkból

Ukrajna tele van felrobbantott orosz pontonhidakkal, elsüllyedt katonai járművekkel.

A felperzselt föld taktikája, amely a háború kezdetén bevált a Kijev-környéki fronton, most a keleti végeken, Donyeck és Luhanszk vidékén alkalmazott módszer. Természetesen ez az öngyilkos stratégia igencsak fájdalmas maguknak az ukránoknak is.

Volodimir Zelenszkij elnök állítása szerint eddig hatszázmilliárd dollárra tehető az az anyagi kár, amelyet a háború első két hónapjában az ország elszenvedett. Ez vélhetően eltúlzott számadat, Kubrakov miniszter az ukrán infrastruktúrában keletkezett károk nagyságát 85 milliárd dollárra teszi. 

Visszatérve Gyemigyivbe: mivel a földeket még mindig víz borítja, a helyi parasztok aligha tudnak már vetni idén. Egy idős asszony azonban humorosra vette:

Nem baj, így legalább áttérünk a rizstermesztésre!

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, csütörtöki percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: Egy lerombolt híd Gyemigyiv városában 2022. április 6-án. Fotó: Andre Luis Alves / Anadolu Agency / Getty Images)