ZDF: Magyarország visszavonta vétóját az orosz olajembargóval kapcsolatban

2022-04-23T120640Z 1507894326 RC2HST99UFMU RTRMADP 3 RUSSIA-OIL
2022.05.02. 07:29 Módosítva: 2022.05.02. 09:30
A német Zweites Deutsches Fernsehen szerint három uniós ország is visszavonta a vétóját az Európai Unió hatodik szankciós csomagjával kapcsolatban, amely magában foglalja az orosz olaj- és gázembargót. Az egyik közülük Magyarország, de idehaza egyelőre nem érezhető a változás a magyar kormány kommunikációjában.

Három uniós ország, köztük Magyarország is visszavonta vétóját az Oroszországgal szembeni olajembargóval kapcsolatban – írja a német Zweites Deutsches Fernsehen (ZDF). A lap szerint úgyszint visszavonta vétóját Ausztria és Szlovákia is. 

A ZDF-nek megszólaló magas rangú uniós diplomata szerint az volt a döntő, hogy a német kormány kijelentette, hogy támogatja az Oroszország elleni olajembargó bevezetését. Florian Neuhann, a ZDF brüsszeli tudósítója szerint az embargóról a következő napokban döntenek, de az erről szóló vita csak a következő hónapokban fog végleg befejeződni.

Magyarország, Ausztria és Szlovákia, valamint Spanyolország, Olaszország és Görögország is azok közé az országok közé tartozik, amelyek ellenzik az orosz olajembargót. Diplomaták szerint olyan országok, mint Szlovákia és Magyarország, eddig is ellenezték a gyors importtilalmat, elsősorban az orosz energiafüggőség miatt.

A ZDF szerint Németország kész abbahagyni az orosz olaj vásárlását. Németország az összes olaj körülbelül egyharmadát importálja Oroszországból. Korábban Berlin volt az egyik fő ellenzője az Európai Unió által az oroszországi olaj- és gázvásárlásra vonatkozó korlátozásoknak.

A kormány kommunikációja nem változott

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely utoljára a Kossuth rádió vasárnap reggeli műsorában szólalt meg, ahol elmondta, hogy Magyarország érdeke továbbra is az, hogy az Európai Unió ne fogadjon el olyan szankciót, amely lehetetlenné teszi az orosz kőolaj és földgáz importját.

Hozzátette, hogy ellenkező esetben Magyarországnak lényegesen drágábban kellene beszereznie ezeket a nyersanyagokat, amelyek nélkül a rezsicsökkentés, a fűtés és a gazdaság működése sem biztosítható.

Cikkünk megjelenése után Kovács Zoltán, Nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár közösségi oldalán határozottan kijelentette: a magyar kormány továbbra sem támogatja az embargót.

A magyar álláspont az olaj- és gázembargó esetében nem változott: nem támogatjuk!

– írta bejegyzésében az államtitkár.

Az Európai Unió tagállamai az újabb, immár hatodik szankciós csomagról, így az orosz olajimport betiltásáról a jövő héten dönthetnek. A nagykövetek szerdától kezdve tárgyalnak a kérdésről, és a hét végére meg is születhet a döntés.

A New York Times szerint – miután Németország is beállt a sorba – már csak Magyarország ellenzi az olajembargót, ám hangsúlyozta, hogy Magyarország a korábbi szankciós csomagokat is támogatta, így vélhetően ezúttal sem lesz másképp.

Ukrajna továbbra is követeli az embargót

Kijev már a háború kezdete óta folyamatosan azt hangsúlyozza, hogy az orosz offenzíva csak úgy állítható meg, ha az Európai Unió szankciói között az orosz gáz- és olajembargó is szerepel. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a napokban is ezt sürgette.

Az orosz olajra vonatkozó embargót bele kell foglalni a következő szankciós csomagba, és Ukrajna kapja meg az EU-tagjelölti státuszt

– fogalmazott a külügyminiszter.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban többször is felszólította az Európai Uniót, hogy az Oroszország elleni hatodik szankciócsomagba foglalja bele az orosz olajimport embargóját.

Hogyan reagálna Moszkva?

Oroszország a világ egyik legnagyobb olajexportőrje, és az európai földgáz mintegy 40 százalékát szállítja. Több szakértő is úgy véli, amint az oroszokra kivetik Európában is a szankciókat, az Egyesült Államok és az LNG termelői további profitot tehetnek zsebre.

A szankciókra azonban Moszkva felkészültnek tűnik, ugyanis energiaexportját az ázsiai piacra súlyozza. Az orosz vezetés egyik fő célja, hogy első legyen a kínai piacon, ahol jelenleg a második legnagyobb beszállító Szaúd-Arábia után. Ezenkívül lehetőségként tekint Indiára is, ahol a dinamikus fejlődéshez elengedhetetlen az olaj.

(Borítókép: Egy orosz olajfinomító Volgográdban Oroszországban 2022. április 22-én. Fotó: REUTERS/REUTERS PHOTOGRAPHER)  • Tippek
  • Hírek