Hamarabb szabadulhatnak azok a rabok, akik olvasnak

2022.05.04. 15:42
A túlzsúfolt bolíviai börtönökben büntetésüket töltő rabok új kezdeményezésnek köszönhetően kicsivel hamarabb szabadulhatnak, ha könyvet olvasnak.

Az olvasás valamiféle menekülést is kínál a börtön falai közül – mondta el a La Paz-i Obrajes női börtön egyik rabja.

Olvasás közben kapcsolatba kerülök az egész világegyetemmel. Eltűnnek a falak és a rácsok

– tette hozzá.

A Könyvek a rácsok mögött nevű állami program ígérete, hogy napokkal vagy hetekkel korábban szabadulhatnak azok a rabok, akik olvasnak. Bolíviában nincs életfogytiglani vagy halálbüntetés, de a lassú bírósági procedúrák miatt az előzetes letartóztatás ideje akár több évig is elhúzódhat – írja az MTI.

Túlzsúfoltak a börtönök és egészségtelenek a körülmények

A kísérlettel az olvasást akarják népszerűsíteni a bebörtönzöttek körében, egyúttal azoknak is reményt akarnak nyújtani, akiknek ügyében még nem született ítélet, és a közismerten lassú bolíviai bírósági eljárások befejeződésére várnak.

Eddig 47 olyan börtönben indították el a programot, ahol nincs keret a rabok oktatására, a társadalomba való visszavezetésére vagy szociális segítségnyújtásra.

A Human Rights Watch emberi jogi szervezet szerint az ország börtönei régóta túlzsúfoltak és egészségtelenek a körülmények.

Eddig 865 elítélt vállalta, hogy részt vesz az olvasás- és íráskészséget fejlesztő programban. Az egyik elítélt, aki egy év alatt már nyolc könyvet olvasott el és négy olvasási tesztet is elvégzett, elmondta, hogy olyanok is vannak a börtönben, akik most tanulnak meg írni és olvasni.

Aranyköpések

Könyv az életünkről, mindennapjainkról, azok nehézségeiről 14 kortárs író egy inspiráló novelláskötetben

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM