Véres harcok dúlnak az Azovsztal pincéiben, az utolsó töltényig harcolnak az ukrán erők

3299342-highres
2022.05.05. 10:09
Mariupol, az ukrajnai háború eddigi legsúlyosabb harcainak színhelye, nagyrészt orosz kézben van. Az Azovsztal acélműben civilek és katonák kerestek menedéket, miközben az ukrán erők „emberfeletti erőfeszítéseket” tesznek az ellenség megfékezésére.

Véres csaták zajlanak az Azovsztal acélmű alatt található pincerendszerben, amiket emberfeletti erővel vívnak meg az ukrán katonák – közölte Denisz Prokopenkó, az ukrán Azov nemzeti gárda alegységvezetője. Videóüzenetében azt mondta, kétezer katona és kétszáz civil tartózkodik még az üzemben. Eközben az Azov zászlóalj néven ismert ukrán egység tagjai azt ígérték: az utolsó töltényig fognak harcolni az oroszok ellen.

Szerdán David Arakhamija, az ukrán békedelegáció vezetője a parlamentben azt mondta, orosz erők rohamozták meg az üzemet, majd hozzátette, hogy a kormány továbbra is kapcsolatban áll az utolsó talpon maradt ukrán csapatokkal. A Kreml hivatalos szóvivője, Dmitrij Peszkov azonban cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint az orosz erők megpróbálták volna megrohamozni az Azovsztal üzemet.

Vlagyimir Putyin nyilvánosan kiadta a parancsot a roham leállítására. Nincs semmilyen roham

– tette hozzá Peszkov.

Az orosz katonai tárca szerda este kihirdette, hogy csütörtöktől szombatig, 8 és 18 óra között ismét mindennap humanitárius folyosókat nyit a polgári személyek számára. A civilek szabadon távozhatnak a „Donyecki Népköztársaság” vagy az ukrán kormány ellenőrzése alatt álló területek irányába.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerda éjjeli videóüzenetében azt mondta, aznap 344 embert menekítettek ki Mariupolból. Majd hozzátette, az Azovsztal acélműben rekedt emberek kimenekítéséről tovább folytatódnak a tárgyalások.

(Borítókép: Füst száll fel a Mariupol városában található Azovsztal acélgyár területéről 2022. április 29-én. Fotó:  Andrey BORODULIN / AFP)