Ez a poszt a következő Percről percre része:

Vlagyimir Putyin gratulált az ukránoknak

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Egyesült Államok elnökének felesége, Jill Biden egy kassai menekültközpontban tett látogatást. 

    Jill találkozott a krízisponton lévő menekültekkel és az ott dolgozó személyzettel is. Joe Biden felesége körülbelül egy órát töltött a központban, majd a Tomášikova utcai alapiskolába látogatott.

    Az intézményben két külön osztályt is nyitottak az ukrán gyerekek számára – számolt be az Új Szó.

  • Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő a fasizmus felett aratott győzelem napja alkalmából azt mondta, „a második világháború a 21. századi létünk mementója is. Ha békében akarunk élni, elszántsággal és eszközökkel is rendelkeznünk kell ahhoz, hogy megvédjük a békét” – írja az Új Szó.

    Heger szerint tanulni kell a múlt hibáiból.

    Maradjunk demokratikus ország, amely szoros kapcsolatban áll az európai uniós szövetségeseivel és az észak-atlanti szövetséggel – mondta Heger, aki egyúttal a gyűlöletkeltő ideológiák és az álhírek veszélyeire figyelmeztetett.

    Szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök rezsimje fiktív ürügyekkel értelmetlen és ijesztő háborút robbantott ki Ukrajnában, és a háború eredményeként az emelkedő energia- és élelmiszerárak tovább rontják az alacsony jövedelmű háztartások szociális helyzetét.

  • Megnyitották Kijevben az Ukrajna. Háború Európában című kiállítást – jelentette be Olekszandr Tkacsenko, Ukrajna kulturális és információs politikai minisztere.

    A kiállítást a kijevi Kontraktova téren nyitották meg. A következő napokban pedig Vilniusban, Varsóban, Berlinben, Bambergben, Frankfurtban és Brüsszelben is látható lesz – írja az Interfax.

    Az európaiaknak tudniuk kell, hogyan imitálja Oroszország a nácizmust a XXI. században

    – mondta a miniszter.

  • Továbbra is fosztogatnak az orosz megszállók az ukrán területeken – számolt be Ljudmila Gyenyiszova ukrán emberjogi biztos. 

    A beszámoló szerint az orosz katonák a gabona mellett olajat is szállítanak a Zaporizzsjai területen található Polohovszki napraforgóolaj-termelő üzemből. A vállalkozás külföldi ügyfelek számára készített elő exportot.

    Ukrajna a világ legnagyobb napraforgóolaj-termelője és -exportőre. Azonban az orosz katonai agresszió kezdete óta az export leállt. Európa már arra készül, hogy ebből a termékből hiány lesz

    – áll Gyenyiszova jelentésében.

    Az ombudsman az ENSZ Emberi Jogok Megsértését Vizsgáló Bizottságához fordult, mivel a megszállt területekről történő élelmiszerlopás a nemzetközi jog megsértésének minősül – írta az RBC.

  • A budapesti BOK-csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton 343 menekülőnek segítettek az ott dolgozó munkatársak szombaton. Az éjszakát 108-an töltötték a létesítményben – közölte Budapest Főváros Kormányhivatala.

    Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internetelérhetőséget biztosít nekik a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve.

    A MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárat üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket.

    A tranzitpontról továbbutazókat a Keleti és a Nyugati pályaudvarra, valamint a Liszt Ferenc repülőtérre különbuszokkal viszik, a Magyarországon maradóknak pedig segítenek a szállás biztosításában – írja az MTI.

  • A harkivi regionális fegyveres erők nemsokára előrenyomulhatnak az orosz határhoz – állítja az egyesült államokbéli Háborútanulmányozó Intézet.

    Az amerikaiak szerint az ukrán ellentámadás jelentős előrehaladást ér el Harkivtól északkeletre. A Mason Clark, Karolina Hird és Kateryna Stepanenko elemzők által írt jelentés többek között azt állapította meg, hogy valószínűleg már a következő napokban előrenyomulnak az orosz határhoz – írta a Guardian

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök a Nagy Honvédő Háború győzelmének 77. évfordulója alkalmából gratulált Azerbajdzsán, Örményország, Belarusz, Kazahsztán, Kirgizisztán, Moldova, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán, Abházia és Dél-Oszétia vezetőinek és állampolgárainak, a de facto Donyecki és Luhanszki Népköztársaság, Grúzia és Ukrajna népeinek – tette közzé a Kreml honlapján. 

    Ma közös kötelességünk a nácizmus újjáéledésének megakadályozása, amely annyi szenvedést hozott. Meg kell őrizni és át kell adni az utókornak az igazságot a háborús évek eseményeiről, a közös lelki értékekről és a testvéri barátság hagyományairól

    – áll az üzenetekben, hozzátéve: Vlagyimir Putyin azt kívánja az új nemzedékeknek, hogy legyenek méltók apáik és nagyapáik emlékére.

    A de facto népköztársaságokhoz szólva pedig azt mondta, az orosz katonák őseikhez hasonlóan, ma is vállvetve küzdenek szülőföldjük „náci mocsok” alóli felszabadításáért, valamint kifejezte abbéli bizalmát, hogy a 1945-ös győzelem az övék lesz.

  • Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy erői megsemmisítettek egy ukrán korvett hadihajót Odessza közelében.

    A hajót egy éjszakai rakétacsapás semmisítette meg – állítják. A minisztérium azt is közölte, hogy légvédelme két ukrán Szu–24-es bombázót és egy helikoptert lőtt le a Fekete-tengeri Kígyó-sziget felett.

  • A német Bundestag elnöke, Bärbel Bas Kijevbe látogatott a Győzelem napján, május 8-án – számolt be a The Kyiv Independent. 

    Az elnök azért utazott az ukrán fővárosba, hogy megemlékezzen a második világháború áldozatairól és találkozzon az ukrán képviselőkkel. 

    Hozzáteszik: Bas elsőként Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel találkozott.

  • Oroszország február 24-én indított Ukrajna elleni inváziójában eddig 25 500 orosz katona esett el – számolt be az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara Facebook-oldalán.

    A vezérkar beszámolója szerint 

    • 1130 tankot,
    • 2741 páncélozott harcjárművet,
    • 509 tüzérségi rendszert,
    • 179 rakétavetőt,
    • 86 légvédelmi berendezést,
    • 199 repülőgépet,
    • 156 helikoptert
    • és 1961 darab katonai gépjárművet és tartálykocsit semmisítettek az ukrán védők.

    Ezenkívül 12 orosz hajót, 360 hadműveleti és taktikai drónt, 39 egység speciális felszerelést és 92 cirkálórakétát számoltak fel.

  • A de facto Donyecki Népköztársaság rendkívüli helyzetek minisztériumának sapperei 55 ezer robbanásveszélyes tárgyat ártalmatlanítottak az oroszok által elfoglalt területeken – írja az orosz média.

    A társadalmilag jelentős létesítmények, valamint az infrastrukturális létesítmények gyors aknamentesítése a Köztársasági Rendkívüli Helyzetek Minisztériumának egyik fő feladata – közölte a minisztérium képviselője.

    Május 6-án a Sürgősségi Helyzetek Minisztériuma egységeinek teljes munkaideje alatt a felszabadított területeken több mint 1200 hektár területen, mintegy 24 km úton, több mint 251 000 négyzetméternyi területen több mint 55 000 robbanóanyagot vizsgáltak meg, robbanásveszélyes tárgyakat azonosítottak és hatástalanítottak.

    – jelentette a de facto köztársaság.

  • Kijevben ma reggel a Guardian tudósítója hozzájutott az ukrán elnök Győzelem napi beszédéhez, melynek címe „Ukrajna elnöki beszéde az emlékezés és megbékélés napján”. Minden évben május 8-án emlékeznek meg Ukrajnában a második világháború végére, amikor „megvédtük a bolygót a nácizmustól” – ahogy Zelenszkij fogalmaz.

    Milliónyi elvesztett élet, megnyomorított sorsok, megkínzott lelkek és milliónyi ok arra, hogy azt mondjuk a gonosznak: soha többé!

    A világháború veszteségeit a most zajló ukrajnai háborúval hozta párhuzamba az ukrán elnök.

    Február 24-én a soha többé szavakat kitörölték. Lelőtték és lebombázták több száz rakétával hajnali 4 órakor, ami egész Ukrajnát felébresztette. Szörnyű robbanásokat hallottunk

    – emlékezik beszédében az elnök. Az orosz bombázások ukrajnai áldozatairól azt mondta,

    valaki soha többé nem fog felébredni. Soha többé.

    Évtizedekkel a második világháború után a sötétség visszatért Ukrajnába – állítja Zelenszkij.

    A gonosz visszatért. Újra! Más egyenruhában, más jelszavakkal, de ugyanazzal a céllal. Ukrajnában megszervezték a nácizmus véres rekonstrukcióját. Eszméi, tettei, szavai és szimbólumai visszatértek. Mániákusan részletes reprodukciója annak kegyetlenkedéseinek és kifogásainak, amelyek állítólag szent célt adnak.

    Zelenszkij szerint a világháborús bűnösöknél is nagyobb gonoszságra készül az orosz diktátor.

    A második világháború bűneinek megismétlése kísérletek arra, hogy felülmúlják a tanítót és elmozdítsák az emberi történelem legnagyobb gonoszságának piedesztáljáról. Új világrekordot állít fel az idegengyűlölet, a gyűlölet, a rasszizmus és az általuk okozott áldozatok számában

    – emelte ki.

  • Az ukrán külügyminisztérium határozottan elítéli, hogy Oroszország lebombázott egy hatvan embert befogadó bilohorivkai iskolát május 7-én.

    Oroszország brutális háborús bűncselekményt követett el a II. világháború emléknapja előtt, folyamatosan megismételve a világháborús bűnöket 

    – írja Ukrajna külügyminisztériuma Twitteren.

  • Továbbra is nagy veszteségeket szenvednek el az orosz csapatok a Kígyó-szigetnél – számolt be az Unina tudósítója.

    Ezúttal a megszállók Kígyó-sziget fölött lévő helikopterét vették tűz alá az ukrán védők. A harci jármű megsemmisítéséről videófelvétel is készült. 

  • A II. világháborúban meghalt katonák emlékére mondott beszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kihangsúlyozta: 

    Egyetlen gonoszt sem kerül el a felelősség, nem tud elbújni az óvóhelyen.

    Az ukrán államfő hozzátette, mindannyian tisztelik azokat az embereket, akik megvédték hazájukat és a világot a nácizmustól. Szerinte a katonák azért haltak meg a II. világháborúban, hogy soha többé ne ismétlődjenek meg a borzalmak, azonban ez másként történt, ami mindannyijukkal szemben igazságtalan – írta az UNIAN.

    Újra béke lesz. Leküzdjük a telet, amely február 24-én kezdődött és május 8-án még tart, de biztosan véget ér, és az ukrán nap felolvasztja

    – mondta az elnök.

  • Az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint az ukrán fegyveres erők rakétatámadást indítottak az Ukrajna déli részén lévő Hola-Prisztany település lakossága ellen. 

    Az ukrán fegyveres erők katonái rakétatámadást hajtottak végre a Herszoni régióban található Hola-Prisztany városa ellen, civilek életét veszélyeztetve

    – közölte a minisztérium. Hozzátették: az ukrán fegyveres erők katonái Tochka–U taktikai rakétarendszerrel romboltak el egy családi házat és további tíz épület megrongálódott – írta a TASZSZ.

  • Alyina Dorotyuk ukrán televíziós műsorvezető elmondta, hogy az orosz megszállók lebombázták kijevi lakását – írja az Unian.

    A műsorvezető leszögezte: nem hagyja el Ukrajnát, mert mindene itt van, ami nagyon kedves számára.

    Alyina elismerte, hogy ezt a lakás, amelyet a megszállók bombáztak, 33 évesen vette meg.

    Mindent megtagadtam magamtól annak érdekében, hogy 33 évesen saját külön otthonom legyen

    – tette hozzá Dorotyuk.

  • Légicsapás ért egy iskolát a Luhanszki régióban található Bilohorivkában – számolt be Szergej Hajdaj, a régió katonai közigazgatásának vezetője.

    A támadás miatt a jelenlegi információk szerint hatvan ember rekedt a romok alatt. A közigazgatás vezetője szerint valószínűleg mind meghaltak.

    A tüzet csaknem négy órán át oltották, és sajnos két ember holttestét is megtalálták. Harminc embert menekítettek ki a romok közül, közülük heten megsérültek. Valószínűleg mind a hatvan ember, aki az épület romjai alatt maradt, meghalt

    – írta Hajdaj.

  • A háború kezdete óta összesen 225 gyerek halt meg, 413-an megsebesültek – derült ki az ukrán Legfőbb Ügyészség közleményéből.

    Leginkább azok a gyerekek érintettek, akik Kelet-Ukrajnában élnek. Az ukrán városok és falvak Oroszországi Föderációjának fegyveres erői által végzett napi bombázások és ágyúzások következtében 1635 oktatási intézmény sérült meg.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elítélte, hogy Oroszország célba vette az ukrán kulturális műemlékeket és intézményeket, mondván, hogy

    már közel 200 kulturális örökségi helyszínt megrongáltak vagy megsemmisítettek.

    A Telegramon szombat éjjel beszédét azután mondta, hogy a 18. századi filozófusnak és költőnek, Hrihorij Szkovorodának szentelt múzeumot lerombolták az orosz lövedékek.

    Célzott rakétacsapásokat mértek múzeumokra – ez még egy terroristának sem jut eszébe

    – mondta Zelenszkij a Guardian szerint. Hozzátette:

    Ebben a háborúban az orosz hadsereg minden nap tesz valami olyat, ami szavakkal kifejezhetetlen. Minden következő nap tesz valamit, amitől az ember új módon érzi ezt.

  • Denisz Prokopenko, az ukrán Azov ezred parancsnoka a legutóbbi WhatsApp-üzenetében feleségének, Katyerinának az ostromlott Azovsztal acélműből azt írta:

    Kitartás.

    A kelet-lengyelországi Krakkóból a Zoomon keresztül az orosz bombázások és támadások alatt élő katonák beszéltek feleségükkel vagy élettársukkal. A 27 éves Katyerina azt mondta, mindent megtesz azért, hogy a péntek este 10 órakor küldött üzenet ne legyen férje utolsó üzenete.

    Már két hete, hogy a délkelet-ukrajnai Mariupol elnéptelenedett városának utolsó ukrán védői a forró és bűzös alagutak kiterjedt komplexumába vonultak vissza több ezer rémült civillel, köztük gyerekekkel – írja a Guardian.

    A kétezer katona számára, akik közül 700-an állítólag megsebesültek, a remény azonban gyorsan fogyatkozik, amint az üzenetekből világossá vált.

    Az utolsó üzenet tegnap érkezett

    – mondta Katyerina 30 éves férje által küldött SMS-ről. Azt írta férjének,

    Tarts ki, mindent megteszünk, hogy megmentsünk téged.

  • Szombaton hat, repülőgépekről kilőtt orosz cirkálórakéta csapódott be Odesszában, ahol kedd reggelig kijárási tilalom van érvényben. A közösségi médiában közzétett videókon sűrű fekete füst szállt fel a fekete-tengeri kikötőváros fölé, miközben szirénák szóltak.

    Az odesszai városi tanács szerint a rakéták közül négy egy bútorgyártó céget talált el, a lökéshullámok és a törmelék súlyosan megrongálta a magas lakóházakat.

    A másik két rakéta az odesszai repülőteret találta el, ahol a kifutópályát már egy korábbi orosz támadás során megsemmisítették – írja a Guardian.

  • Magyarország területére május 7-én az ukrán–magyar határszakaszon 6079 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 8179 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – számolt be az Országos Rendőr-főkapitányság.

    A beléptetettek közül a rendőrség 618 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Hozzáteszik: az ukrajnai háború elől május 7-én 390 ember, köztük 162 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

  • A megszállóktól felszabadult Kijevi régióban lévő városok nagy része visszatért a normális élethez – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Borodjankában tett látogatása után.

    Az elnök május 7-én járt a háború sújtotta városban és Andrej Jermakkal, az elnöki hivatal vezetőjével, valamint Olekszandr Kubrakov infrastrukturális miniszterrel együtt vizsgálta meg az Irpiny folyón átívelő, helyreállított vasúti hidat.

    Már van rajta mozgás. Ma már azt mondhatjuk, hogy a megszállók alól felszabadult kijevi térség városait és közösségeit normál közlekedési kapcsolatok kötik össze

    – idézi az államfőt az Unian.

  • Az orosz megszállók megölték Szergej Szemenek ukrán közéleti aktivistát – számolt be a Zaporizzsjai Regionális Katonai Igazgatóság. 

    Az igazgatóság jelentése szerint az aktivistát az orosz katonák két napig kínozták, majd hátba lőtték.

    Hozzátették, hogy azt követelték tőle, hogy adja fel a társait és árulja el, hol találhatóak az ukrán fegyverraktárak.

  • Eddig mintegy kétszáz csapást mértek egészségügyi létesítményekre az ukrajnai háborúban – közölte Mike Ryan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vészhelyzeti igazgatója szombaton Kijevben.

    Az értesüléseket továbbítják az illetékeseknek, hogy tisztázzák, háborús bűncselekményekről van-e szó – tette hozzá Ryan.

    A vészhelyzeti igazgató sajtótájékoztatóján aláhúzta: a háborús felek kötelesek kerülni az egészségügyi létesítmények elleni támadásokat.

    Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban azt mondta: az orosz erők közel négyszáz egészségügyi létesítményt pusztítottak el vagy rongáltak meg Ukrajnában a háború február 24-i kezdete óta.

    Oroszország eddig következetesen tagadta a háborús bűncselekményekre vonatkozó vádakat, és jelezte: nem támad civil célpontokat.

    Mike Ryan a WHO főigazgatójával, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusszal együtt utazott előre be nem jelentett látogatásra Kijevbe. A főigazgató hangsúlyozta: a WHO az ukránok oldalán áll. Egyúttal felszólította Oroszországot, hogy vessen véget a háborúnak.

    Viktor Ljasko ukrán egészségügyi miniszter szombaton azt mondta: tíz orvos meghalt és további negyven megsebesült a harcokban.

    Több mint negyven kórház romba dőlt, és nem lehet őket újjáépíteni. Körülbelül ötszáz kórház megrongálódott, és használhatatlanná vált

    – mondta a miniszter.

  • Szombaton az ukrán légiparancsnokság légvédelmi rakétaerők hadosztályának sikerült megsemmisítenie Mikolajiv felett egy orosz cirkálórakétát – számolt be az ukrán légiparancsnokság.

    Hozzátették: a rakétát egy orosz stratégiai bombázóból lőtték ki. 

    Az Oroszország, a Fekete-tenger és az ideiglenesen megszállt Krím felől érkező rakétacsapások veszélye továbbra is magas

     – írták a közösségi oldalon.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy véli, hogy fontos lenne, hogy az amerikai kormányzat vezetője, Joe Biden ellátogasson Kijevbe.

    Szerintem ez nagyon fontos

    – mondta Zelenszkij a Fox Newsnak. Szerinte Bident az ukrán társadalom „a legnagyobb demokratikus civilizáció elnökének” tekinti.

    Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára hétfőn ismét kijelentette, hogy az amerikai kormányzat jelenleg nem dolgozik az amerikai elnök ukrajnai látogatásának tervein. Korábban Anthony Blinken amerikai külügyminiszter, Lloyd Austin védelmi miniszter és Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke járt Kijevben.

    Volodimir Zelenszkij
    Volodimir Zelenszkij
    Fotó: Ukrainian Presidency / Handout / Anadolu Agency / Getty Images Hungary
  • Az ukrajnai Mariupolban az ostromlott acélgyárban az ellátmány fogytán, az amputációkat egy rozoga klinikán végzik, a holttestek pedig egyre csak gyűlnek, a harcosok csapdába szorultak, míg az orosz erők egyre szorosabbra zárják az orstromot a város utolsó erődítménye felett.

    Az ukrán egységek egy része utolsó erejét próbálja megőrizni a szovjet korszakból származó bunkerek és alagutak labirintusában meghúzódva, a kiterjedt acélmű alatt, ahol megszámlálhatatlanul sok sebesült és halott harcos van.

    A kaotikus végső védekezés és a sebesültek ellátására tett kétségbeesett erőfeszítések részleteit Jevhenyia Titarenko katonai orvos állította össze aprólékosan, akinek férje és kollégái továbbra is a gyárban rekedtek.

    Rengeteg katona van súlyos állapotban a kórházban. Megsérültek, és nincs gyógyszerük. Az élelmiszer és a víz fogytán van

    – mondta Titarenko, aki továbbra is kapcsolatban áll az Azovsztal üzemben tartózkodó emberekkel.

    Az orosz erők hetek óta szárazföldön, levegőben és tengeren ostromolják az acélművet, miközben megpróbálják áttörni a védelmét, ami heves tűzharcokhoz vezetett a létesítményben.

    A parancsnokok búcsút vettek szeretteiktől, az ellátmányok fogynak és az oroszok közelednek, miközben a harcosok kivonásának lehetősége egyre valószínűtlenebbnek tűnik

    – mondta Titarenko.

    A parancsnokok már elbúcsúztak a feleségeiktől. Egyikük üzent a feleségének: »Ne sírj. Mindenképpen hazaérünk – élve vagy holtan«.

    Titarenko egy kaotikus és összetett műveletet írt le az Azovsztal belsejében, ahol a harcosok az oroszokkal harcoltak, miközben a civileket is terelték az elesettek holttestével együtt az üzem különböző részeire.

    Hűtés nélkül a halottak testét műanyag zsákokba csomagolták és rothadnak, de a védekezők továbbra is elkötelezettek abban, hogy megakadályozzák, hogy az orosz erők kezébe kerüljenek.

    Titarenko szerint szinte mindenhová holttesteket visznek magukkal.

    Megérdemlik, hogy evakuálják őket – az élőket, a sebesülteket és a halottakat.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy több mint 300 civilt mentettek ki a Mariupolban lévő Azovsztal acélgyárból, ahol 72 napja rekedtek.

    Éjszakai beszédében Zelenszkij videóban elmondta:

    Hálás vagyok a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának és az ENSZ csapatainak, akik segítettek megszervezni az Azovsztalból való evakuálási feladatok első szakaszát.

    Bár az ukrán kormány szerint „minden nőt, gyermeket és idős embert” evakuáltak , még mindig vannak orvosok és katonák, köztük sok sebesült, akik a mariupoli acélmű bunkerében rekedtek, amelyet még mindig az orosz erők ágyúzása és támadásai érnek – írja a Guardian.