Meghalt Ukrajna első elnöke, Leonyid Kravcsuk

2022.05.10. 19:57

Május 10-én, hosszan tartó betegeskedés után délután öt órakor meghalt a független Ukrajna első elnöke, Leonyid Kravcsuk – közölte Dmitro Rozumkov ukrán parlamenti képviselő. A volt államfő 88 éves volt.

Leonyid Kravcsuk hozzájárulását államunk megalakításához nehéz túlbecsülni. Az ő elnöksége alatt fogadta el a parlament az Ukrajna függetlenségének kihirdetéséről szóló törvényt. Leonyid Makarovics nem ijedt meg, és elsőként vállalta fel az állam vezetését a kilencvenes évek elejének legnehezebb idejében

– írta az ukrán képviselő közösségi oldalán. Hozzátette, hogy Kravcsuk „a végsőkig hű maradt hazájához, és tapasztalatait és tudását mindig megosztotta, hogy jobbá tegye életünket. És képes volt rá.”

Leonyid Kravcsuk 1991 és 1994 között volt a független Ukrajna államfője. A politikust június 29-én műtötték szívproblémái miatt, de az egy nappal korábbi, alkotmány napi ünnepségen már nem vett részt. A műtét alatt az ukrán sajtó értesülései szerint nem történt komplikáció. Júliusban azonban közölték, hogy már egy hónapja lélegeztetőgépen van.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport