Nyilt levél a brit belügyminiszternek: ne adják ki a Wikileaks alapítóját

2022.05.18. 14:21
Levélben üzent a brit belügyminiszternek Dunja Mijatovics, az Európa Tanács emberi jogi biztosa. Ebben arra a kérte Priti Patel tárcavezetőt, hogy a brit kormány ne járuljon hozzá ahhoz, hogy Julian Assange Wikileaks-alapítót kiadják az Egyesült Államoknak.

Egy szerdán közzétett levélben szólította fel az Európa Tanács emberi jogi biztosa Priti Patel brit belügyminisztert, hogy ne járuljon hozzá a Wikileaks kiszivárogtató portál alapítója, Julian Assange Egyesült Államoknak való kiadatásához. 

Dunja Mijatovics levelében Julian Assange esetleges kiadatásának szélesebb körű emberi jogi vonatkozásaira hívta fel a brit tárcavezető figyelmét. A strasborugi székhelyű testület vezetője szerint ugyanis ezeket eddig nem vették figyelembe.

A biztos úgy látja, hogy a Wikileaks alapítója elleni amerikai vádemelés kérdéseket vetett fel az emberi jogok védelmével kapcsolatban minden olyan személy esetében, akik közérdekűnek számító, de minősített információkat tesznek közzé.

Szerinte a felhozott vádak általánosító és homályos jellege is nyugtalanító, ugyanis ezek közül sok olyan tevékenység is érintve van, ami Európában és azon kívül is az oknyomozó újságírás tárgyát képezhetik – számolt be az MTI.  • Tippek
  • Hírek