Kína tankereket bérel, hogy bevásárolhasson az olcsó orosz olajból

GettyImages-95447058
2022.05.27. 19:06
A kínai olajkereskedelmi óriás, az Unipec jelentősen megnövelte a kulcsfontosságú nyersolaj Kelet-Oroszországból történő szállítására bérelt tankerek számát.

A China International United Petroleum & Chemical Co., ismertebb nevén az Unipec ebben a hónapban eddig legalább tíz tartályhajót bérelt a Kozmino kikötőből rakott orosz ESPO nyersolaj szállítására a kereskedők és egy hajóbróker szerint. A Vortexa hajózási elemző cég adatai szerint ez ötszöröse lenne az egy hónappal korábbi, kereskedelemre lefoglalt hajók számának − közölte a Bloomberg hírügynökség

A bérelt hajók többnyire kisebb aframax hajók, valamint két jóval nagyobb szupertanker, köztük a Yuan Qiu Hu, amely nemrégiben részt vett az ESPO ritka, hajóról hajóra történő átszállításában Dél-Koreánál. Az orosz nyersolajat általában közvetlen, ötnapos úton lehet Kínába szállítani.

Az Unipec anyavállalatának, a Sinopecnek a szóvivője azt mondta, nincs olyan információjuk, amelyet nyilvánosságra lehetne hozni az ügyről.

Kína jelentős mennyiségben vásárol az orosz olajból, miközben számos más ország az ukrajnai háború miatt kerüli az általuk termelt energiahordozókat. Bár a koronavírus újjáéledése visszafogta a kínai keresletet, az orosz nyersolajat most alacsony áron lehet beszerezni, ami nagyon vonzóvá teszi azt néhány nagyfogyasztó számára.

(Borítókép: A Kozmino kikötő 2009. december 28-án. Fotó: Konstantin Zavrazhin / Getty Images)  • Tippek
  • Biztosítás