Ezek az országok Ukrajna legjobb barátai

327W2G9-highres
2022.06.01. 14:24
Az ukrán Forbes listát készített azokról az országokról, amelyek a háború kezdete óta a legnagyobb támogatással viszonyulnak az ukránokhoz. Magyarország nem került fel a húsz országot tartalmazó listára.

Azt írták, hogy tizenegy különböző kritérium alapján rangsorolták, hogy az egyes országok mivel segítik Ukrajnát (fegyverekkel, szankciókkal, humanitárius segéllyel stb.), valamint hogy miként viszonyultak bizonyos, az ukrajnai háborút érintő kérdésekhez (támogatták-e az oroszellenes szankciókat, oroszellenes lépéseket, járt-e vezető politikusuk az országban stb.).

Hangsúlyozták, hogy mindez elsősorban a kormányzati támogatást reprezentálja, nem pedig azt, hogy egy-egy nemzet állampolgárai hogyan viszonyulnak a konfliktushoz. Példaként hozták fel Grúzát, ahol állításuk szerint több ezer demonstrációt tartottak már Ukrajna mellett, ennek ellenére a kormány semmilyen lépést nem tett az agresszorok ellen. 

Minden ország maximálisan száz pontot érhetett el, és azokat sorolták a barátságos kategóriába, amelyek legalább negyvenet elértek. A cikk szerint összesen 48 ország ad jelentős segítséget Ukrajnának, a Forbes azonban csak a top 20 rangsorát tette közzé.

A legtöbb pontot Lengyelország szerezte. Ezt azzal indokolták, hogy a legtöbb ukrán menekült oda érkezett, és a lengyelek kijelentették, hogy annyi embert fogadnak be, amennyit csak kell. Az ENSZ úgy számol, hogy egyedül 2022 végére 4,3 millió ukrán menekült érkezhet az országba, akik közül 2,6 millióan ott is fognak letelepedni. Ezenkívül a lengyelek arányosan, a GDP-jükhöz mérve óriási hadisegélyt küldtek: több mint hárommilliárd dollár értékben – köztük kétszáz T–72-es harckocsival – támogatták Ukrajnát, és Andrzej Duda lengyel elnök kétszer is járt Kijevben.

A második legtöbb pontot az Egyesült Államok szerezte, amely mennyiségileg a legnagyobb értékű fegyveres segítséget nyújtotta, és részt vállalt az Ukrajnát segítő, több mint negyven országot tömörítő nemzetközi együttműködés megszervezésében is. A harmadik helyre Észtország került – ahonnajn állampolgáronként átlagosan kétszáz dollárnyi célzott segélyt küldtek Ukrajnának –, a negyedikre pedig Lettország, amely a saját védelmi költségvetésének harmadát Ukrajnának küldte.

Utánuk következik az Egyesült Királyság, Kanada, Litvánia, valamint két közép-európai ország, Csehország és Szlovákia. Utóbbi országnál megjegyezték, hogy Miloš Zeman elnök február 24-ig Oroszországot pártolta, azóta viszont pálfordulást hajtott végre: elismerte, hogy tévedett az oroszokkal kapcsolatban, és odáig ment, hogy Vlagyimir Putyint őrültnek nevezte. A top 10-es lista végére Portugália került, amely az országban élő jelentős ukrán kisebbség miatt is nyújt komoly támogatást Ukrajnának.

Magyarország a Top 20-as listára sem került fel a Forbes listáján.

A húszas lista utolsó helyére Románia került, a Magyarországgal szomszédos országok közül pedig Horvátország futott még be a 17. helyre.

(Borítókép: Ukrajnából menekülő emberek kelnek át a lengyel–ukrán határon Medykában 2022. április 7-én. Fotó: Wojtek Radwanski / AFP)