Tizenegy ember halt meg a mexikói Agatha hurrikánban

2022.06.01. 19:25
Tizenegy ember meghalt, és több mint húsz eltűnt, miután az Agatha hurrikán lecsapott a mexikói Oaxaca államra − közölte az állam kormányzója.

Az Agatha második kategóriájú hurrikánként érte el a szárazföldet hétfőn, ami a legerősebb volt a mexikói csendes-óceáni partvidéken a feljegyzések 1949-es megkezdése óta − írta meg a BBC

Az Agatha által hozott heves esőzés földcsuszamlásokat és hirtelen áradásokat váltott ki. Az áldozatok többségét a folyók sodorták el, vagy sárlavinák temették maguk alá.

A hurrikán óránként 169 kilométeres széllökésekkel érkezett Mexikó partjára, Puerto Ángel közelében, azonban a szárazföld belseje felé haladva elvesztette erejét.

Az özönvízszerű esőzések következtében azonban a folyók megáradtak, és a hegyoldalakon földcsuszamlások alakultak. Oaxaca kormányzója, Alejandro Murat elmondta, hogy legalább öt embert elsodortak a folyók.

Az amerikai meteorológiai szolgálat tudósai nagyon aktív hurrikánszezont jósoltak az idei évre, átlag feletti számú viharral és nagyobb hurrikánnal.