Egymilliárd dolláros kártérítésre perlik az FBI-t szexuális zaklatás miatt

2022.06.09. 14:25
Amerikai tornászok több mint egymilliárd dolláros kártérítésre perlik az FBI-t a szexuális zaklatással vádolt Larry Nassar ügyében, mivel a bűnüldöző hatóság nem vetett véget az amerikai országos tornászcsapat sportorvosa ténykedésének.

Az aranyérmes Simone Biles és tornásztársai több mint egymilliárd dolláros kártérítésre perlik az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) a szexuális zaklatással vádolt Larry Nassar ügyében, mivel a bűnüldöző hatóság nem vetett véget az amerikai tornászcsapat sportorvosa ténykedésének, amikor az első bejelentéseket kapták bűncselekményeiről – közölték szerdán a tornászok ügyvédei.

Az FBI ügynökei már 2015-ben tudomást szereztek a mostanra már bebörtönzött Nassar elleni gyanúról, hogy zaklatta a tornászlányokat, de

tétlenek maradtak, és ezzel több mint egy éven át hagyták tovább ténykedni.

2017-ben robbant ki a botrány a Michigani Állami Egyetemen: diákok és volt diákok azzal vádolták Nassart, az egyetem tornászcsapatának orvosát, hogy éveken keresztül szexuálisan zaklatta vagy megerőszakolta őket. Legalább háromszáz fiatal nő esett áldozatául, köztük ismert olimpikonok. 2017 nyarán Nassart gyermekpornográfiáért hatvan év börtönre, 2018 januárjában kiskorúak kárára elkövetett szexuális támadások miatt negyventől 175 évig terjedő börtönbüntetésre, 2018 februárjában pedig – nemi erőszak újabb bizonyított esetei miatt – további negyventől 125 évig terjedő börtönbüntetésre ítélték.

Ideje felelősségre vonni az FBI-t

Maggie Nichols országos tornászbajnok kijelentette, hogy az FBI nem bújhat ki a felelősség alól. Az amerikai szövetségi törvények értelmében a kormánynak fél éve van arra, hogy választ adjon a szerdán benyújtott keresetlevélre. A kaliforniai Manly, Stewart & Finaldi jogi iroda szerint a mintegy kilencven felperes között olyan olimpiai aranyérmes sportolók is vannak, mint Simone Biles, Aly Raisman és McKayla Maroney.

Amennyiben az FBI tette volna a dolgát, Nassart meg lehetett volna állítani, még mielőtt lányok százait erőszakolta volna meg, köztük engem

– mondta Samantha Roy, a Michigani Állami Egyetem volt tornásza.

Az FBI egyelőre nem reagált a megkeresésekre az ügyben.

Az amerikai igazságügyi minisztérium fővizsgálója szerint az indianapolisi székhelyű USA Gymnastics országos tornászegyesület 2015-ben tett bejelentést az FBI-nál, miszerint három tornászlány azt mondta, hogy Nassar zaklatta őket. Ennek ellenére az FBI nem indított hivatalos vizsgálatot, és nem értesítette erről sem a szövetségi, sem a michigani hatóságokat.

Az FBI Los Angeles-i irodája 2016-ban kezdett nyomozni Nassar ellen szexuális turizmus gyanúja miatt, s bár több áldozatot is meghallgattak, nem értesítették erről a michigani hatóságokat. Nassart végül 2016 őszén vették őrizetbe a Michigani Állami Egyetem rendőrségének nyomozását követően.

Christopher Wray, az FBI igazgatója tavalyi kongresszusi meghallgatásán elismerte, hogy jelentős hibákat követtek el az ügyben. Az igazságügyi minisztérium májusban azonban azt közölte, hogy

nem indít büntetőeljárást volt FBI-ügynökök ellen mulasztás miatt.

A Michigani Állami Egyetem, amelyet szintén azzal vádoltak, hogy több éven át tétlen maradt Nassar ügyében, félmillió dolláros kártérítést fizetett a több mint háromszáz áldozatnak, az USA Gymnastics és az amerikai olimpiai és paralimpiai bizottság 380 millió dolláros kártérítésbe egyezett bele – írja az MTI.

Ebben a cikkben szexuális visszaélés bűncselekmény a téma. Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes, 06 (80) 20-55-20-as számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon.