Gigantikus gyilkos medúzák leselkednek Anglia partjainál

2022.06.19. 11:36
Nyáron az Egyesült Királyság partjait ellephetik az óriási gyilkos medúzák a hőhullámok miatt. Tavaly már 62 ilyen tengeri lényt észleltek.

A medúzák erős csípése égési sérüléseket okoz, és akár halálos is lehet, és a szakértők szerint a hőmérséklet emelkedésével ismét több medúzát fognak látni a tengerpartokon. A szeles időjárás és az erős árapály a brit partokra sodorja a portugál gályát, egy medúzafajt, amelynek csápjai akár 48,7 méter hosszúra is megnőhetnek.

A hatalmas medúzák láthatatlanul sodródnak a víz felszíne alatt, és égető csípésre képesek. A tengeri fenevadak kínzó csápjaikkal csapdába ejtik az úszókat – és akár meg is ölhetik őket.

Turisták özönlenek a strandokra

A magas hőmérséklet idén nyáron felmelegíti a strandok közelében lévő sekély vizeket, és az árapály kimossa azokat az apró tengeri élőlényeket, amelyekkel a medúzák táplálkoznak.

Az Egyesült Királyságban rekordot döntő hőhullám tombol, ezért ezrek özönlöttek a tengerpartra, hogy a tengerben hűsöljenek. A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) azt javasolja, hogy ha valakit csípés ér, tengervízzel és ne édesvízzel öblítsék le. A tüskéket is el kell távolítani a bőrből csipesszel vagy egy bankkártya szélével, és legalább 30 percig áztatni a területet a lehető legmelegebb vízben, ha pedig nem lehet áztatni, akkor forró flaneleket vagy törölközőt kell használni.

Ha teheti, szedjen fájdalomcsillapítót, például paracetamolt vagy ibuprofent, de ne használjon ecetet, és ne pisiljen rá. Ne tegyen jeget vagy hideg borogatást a csípésre, ne érintsen meg semmilyen tüskét puszta kézzel, és ne takarja vagy zárja le a sebet.

– mondta Amy Pilsbury, a Tengeri Természetvédelmi Társaság polgári tudományos programjának fejlesztője. Hozzátette, a portugál gályamedúzáknak nagyon erős a fullánkjuk.

2021-ben 62 portugál medúza észlelését jelentették.

A medúzák minden évben a nyári hónapokban érkeznek az Egyesült Királyság partjaihoz, de ez inkább annak köszönhető, hogy a szél hordja a portugál gályákat a partjokhoz – vélte Amy Pilsbury a The Sun szerint.  • Tippek
  • Lakáshitel