Fény derült az oroszok igazi tervére, vallomást tett az egyik beépített ügynök

GettyImages-1239284532
2022.06.24. 15:09
Az Ukrán Biztonsági Szolgálat leleplezte az orosz vezérkar főigazgatóságának (GRU) Ukrajnában tevékenykedő ügynökhálózatát, amely az ország elfoglalását próbálta segíteni. Köztük volt egy ukrán parlamenti képviselő is.

Egy ukrán parlamenti képviselő is segítette Oroszországot Ukrajna elfoglalásában – állítja az ukrán titkosszolgálat (SZBU). Andrij Derkacs parlamenti képviselő a nyomozás szerint felügyelte számos magánbiztonsági cég létrehozását különböző régiókban, hogy „ezeket Ukrajna gyors átvételére használja fel”.

A titkosszolgálat szerint a hálózat operatív fejlesztése már régóta zajlott, de az SZBU végül a háború elején semlegesítette azt egy volt képviselői asszisztens, Ihor Kolesznyikov letartóztatásával. Az ukrán fél állítása szerint a letartóztatott asszisztens fedőneve „Veterán” volt, és ő volt az összekötő az orosz különleges szolgálat és Andrij Derkacs parlamenti képviselő között.

Kolesznyikov szerint Derkacsot 2016-ban vették fel, és személyesen a GRU felső vezetésével dolgozott. A jelentés szerint különösen az egyik, a parlamenti képviselő által létrehozott magánbiztonsági céget támogatta az orosz vezérkar. A GRU néhány havonta 3-4 millió dollárt különített el tervei megvalósítására. „Mint a vizsgálati anyagokból kiderül, ezeknek a pénzeknek jelentős része Derkacs zsebében landolt” – áll a közleményben.

Kolesznyikov vádalkut kötött, és őrizetbe vétele után tanúvallomást tett. Részletesen ismertette a hálózat tevékenységét és a teljes körű háború előkészítésében betöltött szerepét. Májusban a bíróság bűnösnek mondta ki hazaárulás vádjában.

A terv az volt, hogy amikor a csapatok bevonulnak, és a városok megadják magukat, ezeknek a magán biztonsági cégeknek kellett volna biztosítaniuk a katonai felszerelések áthaladását

– mondta Kolesznyikov.

Kolesznyikov vallomása szerint a GRU továbbá a főváros elfoglalására két dandárt tervezett bevetni a különleges erőkből és a különleges műveleti erőkből, amelyeknek Belarusz területéről kellett volna bevonulniuk, majd Kijevben elfoglalni a kormányzati negyedet, felállítani egy pártot a Verhovna Radában (ukrán parlament), amely megszavazza az új kormány felállítását – írják a jelentésben az Interfax szerint.

(Borítókép: Getty Images)  • Hírek
  • Támogatások