Káosz az Egyesült Államokban: volt, aki autóval hajtott a tüntetők közé

GettyImages-1241515451
2022.06.25. 09:16
Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága eltörölte az abortuszt legalizáló Roe kontra Wade elnevezésű törvényt, így mostantól a tagállamok betilthatják az abortuszt. A döntés után egyes városokban elkezdték bezárni az abortuszklinikákat, valamint tüntetők ezrei vonultak az utcára felháborodva.

Mint pénteken megírtuk, az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága eltörölte az abortuszt legalizáló Roe kontra Wade elnevezésű törvényt, így mostantól nem minősül törvénytelennek, ha a tagállamok betiltják az abortuszt. Tizenhárom állam már automatikusan be is tiltotta. Egyes államokban máris megkezdődtek a klinikák bezárása.

Joe Biden elnök „tragikus tévedésnek” nevezte a döntést, elítélte a legfelsőbb bíróság döntését, és felszólította az amerikai kongresszus tagjait, hogy fogadjanak el egy szövetségi törvényt, amely garantálja a nők abortuszhoz való jogát.

Az Arkansas állambeli Little Rockban – egy olyan államban, ahol azonnal betiltották a terhességmegszakítást – egy abortuszklinika egyből bezárta kapuit, amint a bíróság közölte döntését. A személyzet telefonon tájékoztatta a nőket, hogy időpontjukat törölniük kellett. 

Szívszorító, hogy fel kell hívnunk ezeket az embereket, és közölnünk kell velük, hogy a Roe kontra Wade ítéletet megsemmisítették

– mondta Ashli Hunt nővér a BBC-nek.

Kentuckyban, Louisianában, Arkansasban, Dél-Dakotában, Missouriban, Oklahomában és Alabamában automatikusan életbe lépett az abortusztilalom. Mississippiben és Észak-Dakotában azután vezetik be, hogy az ottani főügyész jóváhagyta azt. Wyomingban öt napon belül lép hatályba, Utahban a törvényhozási tanácsnak kell jóváhagynia. Idahóban, Tennessee-ben és Texasban a tilalmat 30 napon belül alkalmazzák.

Az amerikai nagyvárosokban tüntetnek, volt, aki autóval hajtott közéjük

Az abortuszjogok szövetségi garanciáinak hatályon kívül helyezése miatt New Yorkban több ezer tüntető a manhattani Washington Square-ről a szövetségi bírósághoz, majd Brooklynba vonult. Este az akció az eső miatt véget ért, de a tüntetők egy része Manhattan északi területére vonult. A New York-i tiltakozásokat koordináló közösségi médiacsoportok nem számoltak be letartóztatásokról.

Eközben a közösségi oldalakon a felhasználók fotókat és videókat tettek közzé hasonló bostoni, philadelphiai, Los Angeles-i és seattle-i eseményekről. Az arizonai Phoenixben a rendőrség könnygázt vetett be, miután abortuszpárti tüntetők dörömböltek az állami főváros ajtajain és ablakain.

Iowában pedig autóval hajtottak a tüntetők közé, amelyről felvétel is készült. A hírek szerint legalább egy ember megsérült.

A legfelsőbb bíróság abortuszról szóló döntése miatti „düh éjszakájára” szóló felhívások pénteken kezdtek el terjedni a közösségi médiában. A jelentősebb abortuszpárti csoportok és szervezetek elutasították az ilyen felhívásokat, hangsúlyozva a tiltakozások békésségének fenntartását.

Taylor Swiftet megrémítette a döntés

A történtekre időközben Taylor Swift amerikai énekesnő is reagált, aki Michelle Obama posztját osztotta tovább saját gondolataival együtt.

Kifejezetten megrémít az, hogy itt tartunk – hogy az emberek megannyi éven át küzdöttek azért, hogy a nőknek joguk legyen a saját testük birtoklásához, a mai döntéssel pedig megfosztottak minket ettől – olvasható az énekesnő bejegyzésében.

(Borítókép: Abortusz ellenes tüntetés a Washington Square Parkban New York-ban 2022. június 24-én. Fotó: Tayfun Coskun/Anadolu Agency via Getty Images)  • Hírek
  • Hírek