Újabb népszavazásra készül Skócia, elszakadna az Egyesült Királyságtól

2022.06.28. 10:01
Skóciában már 2014-ben is tartottak egy népszavazást az Egyesült Királyságból való kilépés kérdése miatt, ekkor a választók többsége elutasította a függetlenedést. Most a skót miniszterelnök a körülmények megváltozása miatt újból kezdeményezte a szavazást.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök a második skót függetlenségi népszavazásra készül. Kedden a skót parlament (Holyrood) törvényhozói előtt tartott húszperces beszédében vázolta fel terveit, és közölte, hogy akkor is véghez viszi tervét, ha Boris Johnson és kormánya ehhez nem járul hozzá – írja a Politico.

Az első függetlenségi szavazást 2014-ben tartották, ekkor Skócia elutasította a függetlenséget. A választók 55 százaléka szavazott arra, hogy az Egyesült Királyságon belül szeretne maradni.

Miután a függetlenségpártiak a tavalyi holyroodi választásokon többségbe kerültek, Sturgeon azzal érvelt, hogy kormányának most már van felhatalmazása egy újabb szavazás megtartására. Válaszul Boris Johnson és a brit miniszterek a nacionalisták 2014-es kijelentéseire hivatkoztak, miszerint az első népszavazás „egyszeri esemény” lesz, és szerintük Sturgeonnak jelenleg arra kellene összpontosítania, hogy segítsen a skótoknak a megélhetési válsággal megküzdeni.

Nicola Sturgeon viszont úgy véli, a körülmények azóta megváltoztak, hiszen az Egyesült Királyság kilépett az Európai Unióból, és ezt a skótok többsége ellenezte. Szerinte a skótoknak „vitathatatlan demokratikus felhatalmazása” van a szavazásra.  • Csok