21:00, June 14.
Németország 0
Skócia 0

Durva cápatámadás történt Egyiptomban, meghalt egy osztrák nyugdíjas

2022.07.02. 16:07

A cápatámadás Egyiptom délkeleti részén, az egyik népszerű üdülőhelyen történt. A Vörös-tenger partján lévő Sarm es-Sejkben (a DailyMail beszámolója szerint ott, az osztrák Kronen Zeitung értesülése szerint viszont egy másik üdülőhelyen, Hurghadában történt az eset) egy 68 éves osztrák nyugdíjas fürdőzött, amikor megtámadta egy körülbelül két méter hosszú cápa, 

és leharapta az egyik karját és az egyik lábát.

A környéken sok turista volt, de a vízben senki sem volt rajta kívül, így a szemtanúk a szárazföldről nézték végig a történteket. Többen azon szörnyülködtek, hogy milyen sok vért vesztett, miközben mások azt kérdezték, hogy hol vannak a vízimentők ilyenkor. A nőnek a támadás után még sikerült kiúszni a partra, de a súlyos vérveszteség és a sokk következtében életét vesztette, miközben kórházba szállították.

A 68 éves nőnek a férje egyiptomi volt, és Sarm es-Sejk közelében élt. Az esetről videófelvétel is készült (ennek megtekintését csak saját felelősségre ajánljuk), amelyen az látszik, hogy a nő egy olyan területen úszott, amelyet bójákkal vettek körbe, és ahol – elképzelhető, hogy pont a cápatámadás veszélye miatt – nem javasolták a fürdőzést. A támadás után a környékbeli strandokat három napra teljesen lezárták a hatóságok.

Ritka, de nem példa nélküli a cápatámadás az egyiptomi partoknál 

Az esetről beszámoló DailyMail megjegyzi, hogy a Vörös-tengerben elsősorban a szürke szirtcápák jelentenek halálos veszélyt a fürdőzőkre. A közel két méter hosszú, 13-14 foggal rendelkező cápák kifejezetten a sekély vizeket kedvelik. Elsősorban akkor támadnak, ha az élőhelyüket, a saját területüket veszélyben érzik.

A brit lap szerint legutóbb 2020 októberében történt cápatámadás Egyiptomban, amikor egy 12 éves ukrán gyermeket és a kísérőjét támadta meg egy cápa az egyik vörös-tengeri üdülőhelyen. Mindkettejüknek amputálni kellett egy-egy végtagját az incidens következtében. 

Ezt megelőzően 2010-ben Sarm es-Sejkben volt már egy cápatámadás-sorozat.

Akkor 5 napon belül 5 alkalommal támadtak a fürdőzőkre az állatok, és három orosz, egy ukrán és egy német turistát sebesítettek meg, utóbbi (egy 71 éves nő) bele is halt a sérüléseibe.