Atommeghajtású légi szálloda: a Titanic és a Hindenburg ötvözete

2022-06-30 11 44 05-Window.png
2022.07.04. 18:56
A repülő szállodának sosem fogy ki az üzemanyaga, így évekig képes a levegőben maradni anélkül, hogy közben a földre kényszerülne – állítják a megálmodói.

A netezőket megosztotta egy videó egy olyan lebegő, futurisztikus szálloda ambiciózus terveiről, amely 5000 vendéget lenne képes elszállásolni, és évekig a levegőben maradna.

A Sky Cruise fantázianevű sikló óriásszálloda egy mega-kirándulóhajó és egy felhők felett lebegő űrállomás ötvözete.

Nem ez az első terv a jövő repülőgépére, amely idén sokakat megfertőzött. Áprilisban egy kínai technológiai vállalat olyan hiperszonikus repülési terveket mutatott be, amellyel a sebesség elérné a másodpercenként egy mérföldet, az 1600 métert. Egy ilyen gép alig két óra alatt tenné meg például a Sanghaj és New York közötti távot.

Egy pekingi technológiai cég tette közzé az animációt, amely ismerteti, hogyan nézhetnének ki az általa javasolt „űrrepülések”: egy többször használatos rakétaindító felszállítja a repülőt az űr peremére, amely leválása után zuhanórepülésben óránként a hangsebesség ötszörösével közeledik az úti cél felé.

A Sky Cruise működési elve merőben más. Esetében nem az utazási sebességen, hanem az utazás tartamán és kényelmén van a hangsúly.

A leírás szerint a tervezők a cirkálót atomenergiával hajtanák, természetesen mesterséges intelligencia (AI) vezérlésével. Az Égi Cirkáló korong alakú kilátótornyából mennyei panorámában gyönyörködhetnének az utasok.

Az úszó hajó évekig a levegőben maradhatna. Az utasokat és az ellátmányt elektromos kereskedelmi vagy magángépek szállítanák a cirkáló tetején kialakított különleges fedélzetre.

A Tony Holmsten által tervezett Sky Cruise-nak nincs káros szén-dioxid-kibocsátása, mivel 20 elektromos motorját „tiszta, nukleáris energia üzemelteti”.

Szabadidőközpont a mennyekben

Számítógépes grafikával készült tervét Hashem Al-Ghaili tette közzé a YouTube-on.

A 31 éves tudományos kommunikátor és videóproducer – foglalkozása szerint molekuláris biológus – jemeni származású, de a honlapja szerint jelenleg Berlinben, Facebook-oldala szerint New Yorkban él.

Az atomenergia jóvoltából a szállodában soha nem fogy ki az üzemanyag, és több évig képes a levegőben lebegni anélkül, hogy valaha is a földre szállna

– állítják a tervezők.

A Sky Cruise-t egy luxushajóhoz hasonló szabadidőközpontként hirdetik. A videó szerint a különböző szinteken bárok és éttermek, úszómedencék, kilátók, mozik, színházak és játéktermek üzemelnek, továbbá értelemszerűen egy esküvői helyszín, hogy a párok a felhők felett is házasságot köthessenek.

Az Égi Cirkálót mesterséges intelligencia vezérli, amely előre észleli a turbulenciát, így könnyedén megkerüli vagy „átsiklik” rajta – idézte a leírást az Independent.

„A fizika és az aerodinamika törvényei nélkül ez a hajó talán tényleg fel tudna szállni” – kételkedett egy hozzászóló az egyik közösségi oldalon.

„El sem tudom képzelni, hogy egy ilyen hatalmas hajónak milyen karbantartásra lenne szüksége. És hány pilóta kellene ahhoz, hogy ez a valami a levegőbe emelkedjen?” – írta egy másik.

A Twitteren valaki azon elmélkedett: a Sky Cruise arra emlékezteti, mintha a Titanic luxushajót a Hindenburg léghajóval kombinálnák.

„Az ötlet mögötti kreativitás csodálatos, és remélem, hogy a tervezők egyszer eljutnak a céljukig” – áradozott egy YouTube-felhasználó, egy másik pedig hozzátette: „Annyira irigylem a jövő embereit.”

(Borítókép: Nuclear-Powered Sky Hotel)  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön