18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

„Elégedetlen voltam vele, úgy döntöttem, megölöm”

K  AP20220708061 (1)
2022.07.08. 14:00
Mint megírtuk, hat órával azután, hogy rálőttek egy kampányrendezvényen, belehalt sérüléseibe Abe Sinzó volt japán miniszterelnök. A gyilkosságot egy volt tengerészgyalogos, Tecuja Jamagamit követte el, akiről azóta számos dolog kiderült.

Abe Sinzót magyar idő szerint péntek hajnalban lőtték le, miközben beszédet mondott Nara városában. Ezt követően órákig küzdöttek az életéért, de nem tudták megmenteni

A rendőrség a helyszínen őrizetbe vett egy Tecuja Jamagami nevű, 41 éves, Narában élő férfit. Jamagami a lövések leadása után leengedte a fegyverét, és menekülni sem próbált a biztonságiak elől, akik rövid idő alatt leteperték és lefegyverezték. A férfit azóta már ki is hallgatták, és beismerte tettét.

A kihallgatáson csak annyit mondott a nyomozóknak: elégedetlen volt az exkormányfővel, ezért döntött úgy, hogy megöli. 

Három év a tengerészgyalogságnál

A gyilkosról azóta kiderült, hogy pontosan három évig szolgált a japán tengerészgyalogságnál a kétezres években (úgy tudni, hogy 2005-ben távozott a fegyveres szervezettől). Mint említettük, a helyszínen megtalálták a gyilkos lőfegyverét is,

amely nem volt más, mint egy 3D-nyomtatással készített sörétes puska. 

A férfinél azóta házkutatást is tartottak a rendőrök, és a lakásán robbanószergyanús eszközöket találtak. A japán köztévé szerint a szakértők arra készülnek, hogy irányított robbantást hajtanak végre a helyszínen emiatt. 

A gyilkos alig néhány méterre lehetett a volt miniszterelnöktől, amikor rálőtt. Ez látszik az egyik helyszíni felvételen is, amelyen a lövés leadása látható (Abe Sinzót a videóban kikockázták):

Ezenkívül a térfigyelő kamerák azt is rögzítették, amint a gyilkosság előtt a férfi a tömegben várakozott és nézelődött Abe Sinzó beszéde előtt (az alábbi videó második felében már a férfi lefegyverzése látható):

Japán miniszterelnök: barbár, gonosz tett

Kisida Fumio japán miniszterelnök egy pénteki sajtótájékoztatón ítélte el a támadást.

Ez barbár, gonosz tett volt, amelyet nem lehet elfogadni. Brutális támadás volt a demokráciánk alapját képező választások idején, teljességgel megbocsáthatatlan

– fogalmazott a kormányfő. 

(Borítókép: Leterítenek egy férfit, miután lövés érte Abe Sinzó korábbi japán miniszterelnököt egy választási kampányeseményen a középjapán Nara város Jamato-Szaidaidzsi vasútállomásánál 2022. július 8-án. Fotó: MTI / AP / Jomiuri Simbun / Hirano Kacuhiro)