Randidrog a német kormánypárt zárt körű buliján

Index partidrog nemet kormanypart
2022.07.12. 16:04
A rendőrség mellett a német szociáldemokraták is vizsgálják azokat a jelentéseket, amelyek szerint több nő lett randidrog áldozata a párt zárt, ezerfős rendezvényén.

A gyanú szerint a nőket Rohypnollal vagy egy ahhoz hasonló szerrel kábították el órákra. Ezek a drogok egyébként egy különleges körömlakkal is kimutathatók.

A berlini botrányról elsőként beszámoló Tagesspiegel azt írta: egy belső üzenetváltásból értesült a történtekről. Az áldozatok egyike hivatalos feljelentést tett a rendőrségen.

Maga a rendezvény zárt körű volt. Csak meghívottak: a Bundestag képviselői, munkatársai és a választókerületek képviselői vettek rajta részt – a frakció szerint összesen legfeljebb ezren.

Általában egy ilyen partin a vendégek száma meghaladja a kétezret is, mert a vendéglátó mellett más pártok, cégek és újságírók is részt szoktak rajta venni, az idén azonban a koronavírus-járvány miatt korlátozták a vendégek számát.

A vendégek egyike Olaf Scholz szövetségi kancellár volt a hivatala udvarában megrendezett sátras rendezvényen.

„Nyári partinkon randidrogokkal támadtak kolléganőinkre. Ez egy felháborító indidens, amelyről haladéktalanul tájékoztattuk a törvényhozás biztonsági szolgálatát” – írta az SPD frakcióvezetője párttársainak küldött levelében. Mathias Martin azt javasolta, hogy az esetleges további áldozatok „haladéktalanul tegyenek feljelentést a rendőrségen”.

Öt azonosított áldozat

A berlini bűnügyi rendőrség veszélyes testi sértés miatt indított nyomozást ismeretlen ellen. A hét végéig összesen öt áldozatot regisztráltak – jelentették a hatóságok, bár mások több elkábított nőről tudósítanak.

Az áldozatok egyike egy 21 éves nő, aki a buli után rossz közérzetre, szédülésre és emlékezetvesztésre panaszkodott.

A rendőrség szerint a július 6-án délután és este mintegy ezer vendéget számláló bulin evett és ivott, de alkoholt nem fogyasztott.

Saját bevallása szerint este fél 10-től kezdve rosszul érezte magát és szédült. Másnap reggel nem emlékezett a történtekre.

Hasonló tünetekre panaszkodott Mary-Sophie Harvey kanadai úszónő, akit a vizes világbajnokság után a pesti éjszakában drogoztak be.

A fiatal német nő panaszaival kórházba kivizsgálásra ment, majd értesítette a rendőrséget, amely vérvételt és toxikológiai vizsgálatot rendelt el. A testület szóvivője közölte, hogy ennek eredményei még nem állnak a hatóság rendelkezésére.

„Mindannyian megdöbbentünk ezen a hihetetlen eseményen, és minden tőlünk telhetőt megteszünk tisztázására” – üzente az SPD frakcióvezetője. Katja Mast minden lehetséges érintettet arra kért, hogy tájékoztassák a hatóságokat a történtekről.

„Sokkolta” a hír – reagált az SPD társelnöke, Lars Klingbeilt „dühíti, hogy ilyesmi megtörténhetett egy SPD által szervezett rendezvényen”, és reméli, hogy az ügyet gyorsan felderítik, a felelősöket pedig őrizetbe veszik.

„Forronganak az indulatok” – idézte a luxemburgi RTL az SPD parlamenti frakciójának szóvivőjét A randidrogok tönkretették a német kancellár nyári buliját című tudósításában.

A berlini rendőrség egyébként tavaly, 2021-ben 22 olyan esetben nyomozott, amelyekben randidrogok is szerepet játszottak a bűncselekményben.

A tényleges szám vélhetően jóval magasabb, mivel az áldozatok gyakran nem tudják pontosan felidézni a történteket, vagy szégyellik, és emiatt nem tesznek feljelentést. Ráadásul a járvány miatt a német fővárosban a tavalyi év nagy részében zárva voltak a diszkók, éjszakai mulatók és bulihelyszínek.

(Borítókép: Index)