Megszólalt Joe Biden orvosa, továbbra is mély az elnök hangja

2022.07.24. 10:30
Joe Biden amerikai elnök Covid–19 fertőzését valószínűleg az omikron BA.5 variánsa okozta – közölte orvosa szombaton.

Biden tünetei csillapodnak, torokfájás, orrfolyás, laza köhögés és testfájdalmak jelentkeztek nála – számolt be Kevin O'Connor a Fehér Háznak küldött feljegyzésében, miután az előzetes laboratóriumi eredmények megérkeztek.

Pulzusa, vérnyomása, légzésszáma és testhőmérséklete teljesen normális. Oxigéntelítettsége továbbra is kiváló. A tüdeje ugyancsak tiszta. A hangja továbbra is mély

– jelentette O'Connor.

A 79 éves Biden jól tűri a kezelést, és O'Connor szerint továbbra is szedi a Pfizer által gyártott Paxlovidot, egy vírusellenes gyógyszert, amelyet a Covid–19-es betegek kapnak. A Fehér Ház csütörtök reggel jelentette be, hogy Biden koronavírus-fertőzött lett.

Jelenleg karanténban van a Fehér Házban, és továbbra is ellátja feladatait. A BA.5 az omikron alváltozata, az új fertőzések legalább 75 százalékáért felelős az Egyesült Államokban. A Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint az Egyesült Államokban a koronavírus-megbetegedések száma meghaladta a 90 milliót, és több mint 1 millió ember haláláért felelős, írja az MTI.

Ha ez nem lenne elég, még ott van a majomhimlő is, ami miatt a Biden-kormányzat a közeljövőben elrendelheti a közegészségügyi vészhelyzetet az Egyesült Államokban.