Kivégezték a japán késelős gyilkost

GettyImages-81490838
2022.07.26. 09:57

A 39 éves Tomohiro Katót kedden felakasztották a 2008. júniusi ámokfutásért, amely akkor kezdődött, amikor kéttonnás teherautójával gyalogosok közé hajtott Akihabara, a főváros elektronikai üzleteiről és kocka- (geek-) szubkultúrájáról ismert kerületében.

A férfi ezután kiszállt a teherautóból, és hét embert halálosan megkéselt, köztük egy férfit, akit pillanatokkal korábban elgázolt. A magányos Kató, aki arra panaszkodott, hogy „belefáradt az életbe”, akkoriban azt mondta a rendőrségnek,

azért jöttem Akihabarába, hogy embereket öljek. Nem számított, hogy kit ölök meg.

A támadás hét éve a legsúlyosabb volt Japánban, és sokkolta az erőszakos bűncselekmények igen alacsony arányát mutató országot – írja a Guardian

Magányos és önbizalom-hiányos volt

Nem sokkal a támadásokat követően letartóztatták, miután összetűzésbe került egy fegyveres rendőrrel. Az Akihabara felé vezető útját interneten végig dokumentálta, a teherautó volánja mögül mobiltelefonon üzeneteket gépelt, a munkájáról és magányáról panaszkodott.

Kató már többször járt a környéken, és tudta, hogy tele lesz vásárlókkal és turistákkal, akiket az áruházak vonzanak.

Egy bankár fiaként az északjapán Aomori prefektúrában nőtt fel, ahol egy kiváló középiskolában érettségizett. Az egyetemi felvételi vizsgákon megbukott, és végül autószerelőnek tanult. Az ügyészek szerint önbizalma megingott, miután egy nő, akivel online csevegett, hirtelen lezárta a levelezést, miután a férfi elküldött neki egy fényképet magáról.

Az ügyészek szerint a dühe attól is fokozódott, hogy senki nem válaszolt az online bejegyzéseire – többek között arra, hogy gyilkolászni fog. A bírósági tárgyalásra várva megbánást tanúsított egy 56 éves taxisofőrnek írt levélben, akit megsebesített a késeléses ámokfutás során.

Katót 2011-ben halálra ítélték, a legfelsőbb bíróság 2015-ben helybenhagyta a döntést.

Kivégzésére azért került sor, mert Japán továbbra is ellenáll a halálbüntetés eltörlésére irányuló nemzetközi nyomásnak.

A közvélemény támogatja a halálbüntetést

A foglyok általában évekig várnak a kivégzésre, és csak órákkal azelőtt értesítik őket, hogy a bitófához vezetik őket, ami miatt két halálraítélt 2021-ben beperelte a kormányt, arra hivatkozva, hogy ez a gyakorlat „embertelen” és alkotmányellenes, mivel nem ad elég időt az elítélteknek arra, hogy kapcsolatba lépjenek az ügyvédjükkel, és fellebbezést nyújtsanak be a kivégzési parancs ellen.

A halálbüntetés japán alkalmazását, amelyet általában többszörös gyilkossági ügyekben szabnak ki, a nemzetközi emberi jogi szervezetek régóta bírálják az általa okozott lelki gyötrelem miatt.

A közvélemény-kutatások azonban azt mutatják, hogy a közvélemény nagymértékben támogatja a halálbüntetést, különösen a nagy horderejű bűncselekmények után.

(Borítókép: Egy férfi imádkozik Akihabara kerületében, ahol Tomohiro Kató egy kéttonnás teherautóval a tömegbe hajtott, majd több embert megkéselt. Fotó: Junko Kimura / Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport