Legalább öten meghaltak a Fülöp-szigeteki földrengésben

2022.07.28. 10:27
Emelkedett a Fülöp-szigeteki földrengés áldozatainak száma, a legfrissebb adatok szerint legalább öten meghaltak és több mint százötvenen megsérültek a katasztrófában – közölte csütörtökön a délkelet-ázsiai ország katasztrófavédelme.

A 7-es erősségű szerdai földrengés epicentruma Abra tartományban, Lagangilang városa mellett volt. A földmozgást a több mint háromszáz kilométerrel távolabb fekvő fővárosban, Manilában is érezni lehetett. A földrengést közel nyolcszáz kisebb utórengés követte.

Csütörtökön a térségbe utazott Ferdinand Marcos elnök is, hogy személyesen tájékozódjon a károk mértékéről és a mentési munkálatokról.

A katasztrófa tizenháromezer embert érint a hatóságok szerint. A földmozgás iskolákat, kórházakat, utcákat és hidakat is megrongált. A helyiek közül sokan a szabadban éjszakáztak, mert tartottak az utórengésektől.

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő Viganban több évszázaddal korábban, a spanyol gyarmati időszakban keletkezett épületek rongálódtak meg. A tartományban összesen 460 épületben okozott kárt a rengés, egyebek között Bantay turisták által sűrűn látogatott harangtornyában, amelynek egy része beomlott – mondta el Jeremias Singson kormányzó.

A délkelet-ázsiai ország a csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, ahol gyakoriak a vulkánkitörések és a földrengések. 1990-ben egy 7,7-es erősségű földrengés rázta meg az ország északi részét, a katasztrófának csaknem kétezer halálos áldozata volt – számolt be az MTI.