Tajvan szerint Kína már a sziget elleni támadást szimulálja

2022-08-05T084748Z 2072634147 RC28QV91KOH0 RTRMADP 3 ASIA
2022.08.06. 11:11
A tajvani védelmi minisztérium szombaton azzal vádolta meg Kínát, hogy támadást szimulál egy kiemelkedően fontos tajvani célpont ellen, miközben a kínai hadsereg több hajója és repülője haladt át a Tajvani-szoros középvonalán.

A középvonalat az Egyesült Államok húzta meg egyoldalúan a hidegháború alatt. Bár Peking hivatalosan sohasem ismerte el, az elmúlt évtizedekben de facto határként szolgált Kína és Tajvan között − írta meg az MTI. 

A tajpeji hatóságok szerint 68 repülőgép és 13 hadihajó sértette meg a középvonalat pénteken.

Tajvan válaszul figyelmeztető lövéseket adott le, aktiválta szárazföldi rakétarendszereit, valamint a levegőben és a tengeren járőrözött.

Kína Nancy Pelosi amerikai házelnök tajpeji látogatását követően hadgyakorlatokba kezdett, amelyek vasárnap délig tartanak. Ennek keretében éles lőszert is használtak, valamint rakétákat lőttek át Tajvan fölött.

Eközben a kínai hadsereg szombatra virradóra nyilvánosságra hozott egy felvételt, amelyet a légierő egyik pilótája készített egy repülő fülkéjéből, és amelyen a tajvani partok és hegyek láthatók. Szakértők szerint a videó célja, hogy megmutassa, milyen közel kerültek a kínai erők a szigethez.

Bár Kína többször hadgyakorlatozott a Tajvani-szorosban az elmúlt években, a jelenlegihez hasonló átfogó műveletre még nem került sor. Tajpej blokádnak minősítette Kína tevékenységét, és Caj Ing-ven elnök felelőtlenségnek nevezte, hogy Peking „szándékosan emelte a katonai fenyegetés szintjét”.

Kína, amely saját részének tekinti az 1949 óta önálló politikai vezetéssel bíró Tajvant, árulásként hivatkozott Pelosi útjára. 

Meghalt a tajvani rakétagyártás egyik vezetője 

A tajvani védelmi minisztérium kutatási és fejlesztési részlegének helyettes vezetőjét szombat reggel holtan találták egy szállodai szobában − közölte a Reuters hírügynökség.

Az 57 éves Ou Yang Li-hsing, a katonai tulajdonban lévő Nemzeti Csung-Shan Tudományos és Technológiai Intézet helyettes vezetője hatóságok szerint szívrohamot kapott, szobájában behatolásnak nem volt nyoma. Családja szerint a férfi szívbeteg volt, és már szívstentet is beültettek neki.

Ou Yang, aki az év elején vette át a posztot, hogy felügyelje a különböző rakétagyártási projekteket, üzleti úton volt a déli Pingtung megyében.

A katonai tulajdonban lévő szervezet azon dolgozik, hogy idén több mint kétszeresére, közel ötszázra növelje éves rakétagyártási kapacitását, hogy a szigetország növelje harci erejét a Kína általi növekvő katonai fenyegetés közepette. 

(Borítókép: A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg alá tartozó szárazföldi erők nagy hatótávolságú élőtüzelős gyakorlatot hajtanak végre a Tajvani-szorosban 2022. augusztus 5-én. Fotó: Eastern Theatre Command / Handout / Reuters)  • Tippek
  • Biztosítás