Felrobbantották Putyin „agyának” lányát

2022.08.21. 06:56

Az állami média szerint Darja Platonova Dugina azután halt meg, hogy autója lángba borult, miközben hazafelé tartott − közölte a BBC. Úgy vélik, hogy édesapja, a „Putyin agya”-ként ismert orosz filozófus, Alekszandr Dugin lehetett a támadás célpontja. Dugin prominens ultranacionalista ideológus, akiről úgy tartják, hogy közel áll az orosz elnökhöz.

Az orosz média szerint a párosnak szombat este egy rendezvényről kellett volna hazautaznia ugyanabban az autóban, mielőtt Dugin az utolsó pillanatban úgy döntött, hogy külön utazik.

Alekszandr Dugin lehetett a célpont

Andrej Krasnov, a Russzkij Gorizont (Orosz Horizont) társadalmi mozgalom vezetője, a család barátja az orosz a TASZSZ hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy személyesen ismerte Duginát, és hogy az autó, amelyben utazott, az édesapjáé volt. Úgy vélte, hogy Alekszandr Dugina volt a merénylet valódi célpontja, vagy esetleg mindketten.

Ez az apja autója volt. Darjának egy másik kocsija van, de ma Alekszandr autóját vezette, és az apja külön ment

− mondta el.

Jelenleg igazságügyi szakértők, nyomozók és robbanóanyag-szakértők vizsgálják a helyszínt.

A helyszíni szemle eredményei alapján számos vizsgálatot fogunk elvégezni, köztük törvényszéki, robbanóanyag-technikai és molekuláris-genetikai vizsgálatokat. A bűncselekmény minden lehetséges változatát vizsgáljuk 

− közölték a hatóságok. 

A Telegramon közzétett, nem ellenőrzött felvételeken látszik, hogy a filozófus sokkos állapotban figyeli, amint a mentőszolgálat megérkezik az égő járműroncs helyszínére.

A BBC nem tudta független forrásból ellenőrizni a felvételeket.

Az orosz hatóságok eddig a következőket közölték az esetről

A TASZSZ összefoglalója szerint eddig a következőket lehet tudni az esetről:

  • Az autó teljes sebességgel hajtott a mozsonyi autópályán, amikor 21:00 óra körül felrobbant. Az áldozat a „Tradition” fesztiválról indult útnak.
  • Valószínűleg robbanószerkezetet helyeztek el az autóban.
  • A felrobbant autó Alekszandr Duginé.
  • A hatóságok a tűzszerészekkel együtt tovább vizsgálják a helyszínt.
  • A vizsgálat eredményei alapján szakértői vizsgálatokat rendelnek el, többek között igazságügyi, robbanóanyag-szakértői, molekuláris genetikai vizsgálatokat.
  • Az incidens alapján „általánosan veszélyes módon elkövetett gyilkosság” miatt indítottak eljárást. (Az Orosz Föderáció Büntető Törvénykönyvének 105. cikkelye 2. bekezdésének "e" pontja alapján).
  • Az ügyet a Nyomozó Bizottság központi hivatala vizsgálja. A hivatal úgy véli, hogy a Dugina meggyilkolása megrendelésre történt.
  • Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zakharova , azt mondta, hogy ha az illetékes hatóságok megerősítik az ukrán szál meglétét a gyilkosságban, akkor Kijev által végrehajtott állami terrorizmusról beszélhetünk.

Dugina apját Putyin Raszputyinjának is nevezték

Annak ellenére, hogy Dugina apja nem tölt be hivatalos kormányzati pozíciót, az orosz elnök közeli szövetségese, sőt „Putyin Raszputyinjának” is nevezték. A filozófus lánya, Darja Dugina maga is ismert újságíró volt, aki erőteljesen támogatta Ukrajna lerohanását. Az év elején az amerikai és brit hatóságok szankciókkal sújtották, mivel azzal vádolták a 30 éves nőt, hogy hozzájárult az online „dezinformációhoz” Oroszország inváziójáról.

Májusban egy interjúban a háborút „civilizációk összecsapásának” nevezte, és büszkeségét fejezte ki amiatt, hogy mind őt, mind az apját szankciókkal sújtotta a Nyugat.

Alekszandr Dugint 2015-ben az USA szankciókkal sújtotta a Krím orosz annektálásában való állítólagos részvétele miatt. Dugin évek óta arra szólítja fel Moszkvát, hogy agresszívebben lépjen fel a világ színpadán, és támogatta az orosz katonai fellépést Ukrajnában. Írásainak nagy hatást tulajdonítanak Vlagyimir Putyin világnézetére, és őt tartják a Kremlben sokak által vallott ultranacionalista ideológia egyik fő szellemi megalkotójának.