Egyre jobban neheztelnek az energiacégek a román kormányra

2022.08.27. 17:45
Élesen támadják az energiacégek a román kormányt, ugyanis annak ellenére, hogy az inflációnak köszönhetően jóval nagyobb bevételre tett szert, nem siet támogatást nyújtani a bajba jutott cégeknek.

A romániai szolgáltatók szerint az egekbe szökő energiaárak legkevesebb 43 milliárd lej bevételt hoznak az államkasszának. „Az első negyedévben az állam 11 milliárd lejt szedett be az emelkedő energiaáraknak köszönhetően: 2,9 milliárdot áfa formájában, 5,3 milliárdot a termelőkre kivetett extraadóból, 2,6 milliárdot pedig osztalék formájában” – idézi a Maszol a háborgó szolgáltatókat. 

Ezt megszorozva néggyel 43 milliárd jön ki, ami a valóságban még több lesz, mert időközben emelkedtek az árak

– idézi az economedia.ro Laurențiu Urluescut, az energetikai szolgáltatók szakmai szervezetének, az AFEER-nek az elnökét. Hiába folynak be hatalmas összegek az államkasszába az energetikai szektorból, a kormány egyáltalán nem siet, hogy törlessze a szolgáltatókkal szembeni tartozásait.  

A szolgáltatók mostanáig egy banit sem kaptak az április óta esedékes kompenzációból. A november és március közti időszakra hét hónap múlva kaptuk meg a pénzt, bár a törvény 45 napos határidőt ír elő. A hatóságok azt állítják, hogy a szolgáltatók késve továbbítják az információkat, azonban a mi érdekünk az, hogy hamar megkapjuk a pénzt. Ha késünk, az a szabályozás pontatlanságai miatt van

– magyarázta Laurențiu Urluescu. 

A szolgáltatók egyre nehezebb helyzetben vannak, egyre keservesebben tudják finanszírozni a működésüket – a hatósági áras szabályozás miatt. A költségeik pedig folyamatosan nőnek – magyarázta az AFER. A szolgáltatók hozzátették, hogy a jelenleg érvényben lévő támogatási rendszer erősen hibás, ugyanis egyáltalán nem veszi figyelembe a tényleges rászorultságot. 

A jelenlegi szabályozások szerint mindenkinek egyformán befagyasztott áron jár a gáz és az energia: annak is, aki minimálbérből gazdálkodik, és annak is, akinek minimum havi tízezer lej a keresete. Az AFER állápontja szerint az állami támogatást csak a rászorulóknak kellene elérhetővé tenni, a többiekkel ki kellene fizettetni a piaci árat. 

Magyarországon is hasonló helyzetet eredményezett a kormány intézkedése: a hatósági árban maximalizált üzemanyag idehaza is szorult helyzetbe hozta az üzemanyag-szolgáltatókat