Mintegy 2500 politikai fogoly részesül amnesztiában Vietnámban

2022.08.31. 14:24

A kegyelmet kapó rabok közül tizenhatan külföldi – ausztrál, francia, nigériai, laoszi, kínai, kanadai, kambodzsai, amerikai és malajziai – állampolgár. A vietnámi elnöki hivatal egyik magas rangú munkatársa elmondta: a szabályozások szigorítása miatt idén sokkal kevesebben részesültek amnesztiában, mint az elmúlt években – adta hírül az MTI a kommunista rezsim hivatalos közleményére hivatkozva.

Az „államellenes propaganda” vagy a „rezsim megdöntésének kísérlete” miatt elítélt foglyok közül viszont senki sem távozhat a börtönből. A kormányellenes aktivisták gyakran kerülnek bíróság elé hasonló vádakkal.

2015-ben 18 ezer embert engedtek szabadon, míg tavaly már csak háromezret.

A vietnámi egypártrendszer mindent megtesz a másként gondolkodók elhallgattatásáért, és az elmúlt években gyakrabban vett őrizetbe és ítélt el aktivistákat. Az egyik fő ok a közösségi oldalakon folytatott államellenes tevékenység volt.

Jogvédő szervezetek tájékoztatása szerint

2022 márciusában több mint 150 politikai fogoly volt börtönben Vietnámban,

de hivatalos statisztikai adatok hiányában a számuk valószínűleg még ennél is magasabb lehet.

Az országban teljesen betiltották a független hírforrásokat. A Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet sajtószabadság-indexe alapján rangsorolt 180 ország közül Vietnám a 174. volt 2022-ben.

Orbán Viktor júniusban, a Karmelita kolostorban fogadta Vuong Dinh Hue-t, a vietnámi nemzetgyűlés elnökét. A megbeszélésen a két ország közötti együttműködés elmélyítéséről volt szó. A magyar és a vietnámi fél is jelezte, nyitott a kooperáció fokozására a katonai biztonság, a hadiipar, a turisztika, a mezőgazdaság és a gyógyszeripar területén is.