Mit tegyen, aki beleszeretett az elnökbe? – Putyin propagandája a gyerekeket sem kíméli

1PD4EQ-highres
2022.09.04. 07:20
A Kreml gyerekeknek szóló oldala kimeríthetetlen forrása az Oroszországról szóló elképesztő információknak. A Lettországban működő független orosz oknyomozó hírportál, a Meduza gyűjtött össze most egy újabb csokorra valót belőle. Vlagyimir Putyin már a háborút is elmagyarázza az orosz gyerekeknek.

A Kreml hivatalos oldalának gyerekeknek szóló részlege 2004 óta létezik, amelynek szövegeit egy bizonyos Grigorij Oszter nevű orosz író készítette, saját bevallása szerint Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közösen. Az orosz ifjúságnak szóló oldal nem először kelti fel – teljes joggal – az újságírók, illetve a közvélemény érdeklődését, azonban a gyerekeknek szánt orosz propagandahonlapon szereplő tanítások most egészen új, egyben különös színezetet kapnak Ukrajna megtámadása, a február óta zajló háború fényében.

Az időközben elfogadott orosz törvényekről nem is beszélve, amelyek többek között erősen beszabályozzák, hogy Oroszországban ki, mikor és mit mondhat az Ukrajna ellen február 24-én elindított különleges katonai hadműveletről. A propagandát természetesen nem hagyhatták szó nélkül az orosz oknyomozó újságírók, ahogy az Index sem: a kremli gyermekpropaganda oldal idézetei mellett mutatjuk a valóságot. Pláne, hogy a putyini univerzum alternatív tényei a háború dúlásával csak egyre messzebb kerülnek a rögvalótól.

1. lecke: Az elnöknél van a hatalom

„Az elnök országunk vezetője. Oroszország első embere. Az elnöknél van a hatalom. Ugyanakkor az elnök nem hadvezér, nem is császár és nem is uralkodó. Ezért nem szabad térdre borulnunk elnökünk előtt, és hűséget esküdni neki. Éppen ellenkezőleg, nem mi, hanem állampolgárok szolgáljuk az elnököt, hanem az elnök esküdött hűséget nekünk, Oroszország népének. Elnöknek lenni munka” – írja a gyerekeknek írótársával a Kreml oldalán Vlagyimir Putyin. 

Ehhez képest szétnézve a valóságban, álljon itt néhány beszédes idézet a közelmúltból. 

Az augusztus közepén autóba rejtett pokolgéppel meggyilkolt Darja Dugina Moszkvában tartott temetésén mondta el Leonyid Szluckij, az Oroszországi Liberális Demokrata Párt (LDPR) nemrég megválasztott vezetője:

Egy ország! Egy elnök! Egy nemzet!

A független orosz portál, a Meduza pedig emlékeztet, az egyik, ha nem a legjelentősebb nacionalista orosz ideológus, filozófus lányának búcsúztatóján elhangzottak erősen hajaznak az Ein Volk, ein Reich, ein Führer (Egy nép, egy birodalom, egy vezető) náci szlogenre.

A liberális jelző pedig senkit se tévesszen meg a párt nevében! A Leonyid Szluckij által vezetett LDPR az orosz belpolitikában hivatalosan ellenzéki pártnak számít, ám a gyakorlatban a fontosabb kérdésekben mindig az orosz kormánypárt mellett szavaz. Számos alkalommal kifejezetten ők nyújtják be a Vlagyimir Putyinnak kedves törvényjavaslatokat.

Sőt, a harmadik legerősebb orosz párt, az LDPR idén áprilisban koronavírusban elhunyt korábbi vezetője, Vlagyimir Zsirinovszkij nyilvános szereplései alatt számtalan alkalommal uszított a nyugati országok ellen és követelt fegyveres fellépést Ukrajnával szemben. A 75 évesen elhunyt konzervatív nacionalista politikus lényegében magát a háborút is megjósolta, amikor 2021 végén azt nyilatkozta:

Hajnali négy órakor, február 22-én látni fogjátok az új politikánkat. (...) 2022 lesz az az év, amikor Oroszország újra nagy lesz.

Visszatérve Vlagyimir Putyinhoz és az orosz gyermekhez idézett szavaihoz, Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlamenti alsóház elnöke nem rég azt jelentette ki: „Ha nincs Putyin, Oroszország sincs”.

2. lecke: Bárki vitatkozhat a gombaszedésről

Nézzünk egy újabb szemelvényt a gyerekeknek szóló kremli tanmeséből: „Oroszországban lehet sztrájkokat és tüntetéseket tartani. Például ha szeretnétek mindenkinek megmutatni, hogy mennyire szerettek a folyóban úszni, akkor szervezhettek tüntetést. Ide plakátokat is vihettek magatokkal és együtt kiabálhatjátok: Úszni akarunk! A folyóban boldogok vagyunk! Éljen a búvárkodás! Vagy vitatkozhattok azokkal is, akik inkább gombát szeretnek szedni, és elmondhatjátok nekik, hogy úszni sokkal jobb dolog, mint gombát szedni”.

Mindeközben Jevgenyij Roizman volt jekatyerinburgi polgármester augusztus végi őrizetbe vétele után több tucat demonstráló gyűlt össze Jekatyerinburg legrégebbi terén, az 1905 téren egy csendes akcióra, hogy kifejezze tiltakozását a politikus letartóztatása miatt. Az emberek egyszerűen csak leültek a Lenin-szobor lépcsőjére, ám a helyi rendőrség még így is feloszlatta őket.

Jevgenyij Rojzman egykori jekatyerinburgi, ténylegesen ellenzéki polgármestert a lakásán vették őrizetbe augusztus 24-én, azok után, hogy büntetőeljárást indítottak ellene az orosz fegyveres erők lejáratásának vádjával. Jevgenyij Rojzmanról annyit érdemes tudni, hogy egyike volt azon keveseknek, akiknek Kreml-kritikus aktivistaként sikerült polgármester-választást nyerniük, és 2013 és 2018 között vezette polgármesterként Oroszország negyedik legnagyobb városát.

Az orosz hatóságok az utóbbi fél évben számos aktivistát vontak felelősségre azért, mert elítélték a háborút, bírálták Oroszország Ukrajna elleni hadi tevékenységét. Köztük a polgármesteri széktől elköszönése óta ellenzéki újságíróként, politikusként, valamint egy jótékonysági alapítvány vezetőjeként tevékenykedő Jevgenyij Rojzmant.

3. lecke: Oroszország egészséges demokrácia

„Egy egészséges demokráciában azok, akik nem értenek egyet a kormánnyal, nem akadályozzák, hanem épp ellenkezőleg, segítik a kormány munkáját. Mert egy demokratikus államban a hatalmat úgy szervezik, hogy még ellenfelei is az államot szolgálják” – okítják tovább a legfőbb ideológusok az orosz gyerekeket. 

Ehhez képest a friss hírek szerint nem sokkal azok után, hogy Oroszország februárban lerohanta Ukrajnát, Vlagyimir Putyin orosz elnök ötödik oszlopnak nevezte azokat, akik a háborús veszteségekről, illetve az általa okozott társadalmi és gazdasági problémákról, károkról beszélnek. Az orosz elnök szerint az orosz nép mindig is képes lesz megkülönböztetni a gazemberektől és az árulóktól az igazi hazafiakat.

A háború kezdete óta összesen 90 ember ellen indítottak büntetőeljárást a hadsereggel kapcsolatos álhírek terjesztése miatt, továbbá közel négyezer közigazgatási eljárást indítottak a hadsereg lejáratása miatt.

4. lecke: Az orosz elnök minden oroszt egyformán szeret

„Ha egy bátor hős kitalálná, hogyan lehet görögdinnye méretű epret termeszteni, biztosan egy egész nép, egy egész ország kedvence lenne. Az elnöknek azonban továbbra sem szabad úgy tennie, mintha az ország egyik polgárát jobban szeretné a másiknál. Az elnöknek az a feladata, hogy minden állampolgárnak egyenlő jogokat biztosítson” – gondolják a Kreml gyerekeknek szóló szekciójának szerzői, nem árt, ha ezzel is tisztában van az orosz ifjúság. 

Ehhez képest az utóbbi hónapokban derült ki, hogy Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, az orosz Biztonsági Tanács jelenlegi elnökhelyettesének fia, Ilja gazdag földbirtokos lett. Ahogy Vlagyimir Putyin elnök volt feleségéről, Ljudmila Putyináról is megtudhatta a közvélemény, hogy Moszkva központjában több olyan ingatlannal is rendelkezik, amelyek évente dollármilliókat hoznak számára a konyhára.

5. lecke: Oroszországban senki sem szól bele a magánéletedbe

„Ahogy az elnöknek, úgy az államnak sincs joga, hogy beavatkozzon a felnőttek és a gyerekek életébe. Például abba, hogy megmondja nekik, milyen ruhát viseljenek, milyen zenét hallgassanak és milyen könyveket olvassanak” – biztosítja az orosz gyerekeket szabadságjogaik felől Vlagyimir Putyin. 

Ehhez képest a hírekből megtudhatjuk, hogy a Duma épp egy olyan törvényjavaslat elfogadására készül, amely az úgynevezett melegpropaganda betiltását szorgalmazza nem csupán a gyerekek, hanem a felnőttek körében is. Ez például vonatkozna az úgynevezett LMBTQ+ propagandát tartalmazó könyvek értékesítésének tilalmára.

6.lecke: Nyugodjon meg, aki beleszeretett az orosz elnökbe!

Mit tegyen az az állampolgár, aki túlságosan beleszeretett az elnökébe, nem tud nélküle élni, az elnök portréját teszi ki mind a négy falra, és megjegyzi mindazt, amit tegnap a tévében mondott? Először is, nyugodjon meg, másodszor pedig értse meg, hogy az elnöknek nincs erre szüksége. Az elnöknek amire viszont szüksége van, az, hogy az állampolgárok ne sértsék meg egymás jogait. Nem az elnököt, hanem a hazát kell szeretni.

És máris mutatjuk a legutóbbi idevágó hírt: a népszerű orosz veterán rockbanda, a rovarirtóról elnevezett DDT frontemberét, Jurij Sevcsukot 50 ezer rubeles pénzbírsággal sújtották augusztus közepén a hadsereg hiteltelenítése miatt. A rockzenész ugyanis egy májusi koncerten azt találta mondani: 

A haza nem Putyin elnök segglyuka. 

(Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök gyerekekkel találkozik Moszkvában 2020. február 27-én. Fotó: ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / AFP)