Fegyveres ámokfutást rendezett egy férfi Memphisben, négy ember meghalt

afp.com-20220908-PH-GTY-1243031019-highres
2022.09.08. 14:21
A 19 éves elkövető több helyen lövöldözött a városban, véletlenszerűen kiválasztva az áldozatait. Korábbi bűncselekményei miatt jelenleg is börtönben kellett volna lennie, ha nem szabadul korábban. A cselekmények egy részét a Facebookon is közvetítette.

Letartóztattak egy 19 éves férfit, aki fegyveres ámokfutásba kezdett a Tennessee állambeli Memphisben − közölte az ABC News

A helyi rendőrség a sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy a gyanúsított, a 19 éves Ezekiel Dejuan Kelly legalább négy embert megölt, és három másikat megsebesített legalább nyolc különböző helyszínen.

C. J. Davis, a memphisi rendőrség vezetője elmondta: szerda hajnalban, körülbelül 0 óra 56 perckor érkezett hozzájuk az első bejelentés.

Ez volt az első gyilkosság, amit elkövetett. Akkor még nem tudtuk pontosan, hogy ki a gyanúsított, de a beérkező információk alapján azonosítani tudtuk

− mondta el Davis. 

A helyszínen, ahol Kellyt letartóztatták, két fegyvert találtak.

Mivel a férfi a városban autózott, és véletlenszerűen lőtt emberekre, egy időre a tömegközlekedést is leállították. 

Az elkövető számos helyszínen lövöldözött

A bűncselekmények helyi idő szerint szerda hajnali 1 óra előtt kezdődtek, amikor Kelly egy 24 éves férfit lőtt le a kocsifelhajtóján.

A cselekménysorozat délután fél öt körül folytatódott, amikor a memphisi rendőrségnek két lövöldözést jelentettek különböző helyszíneken, amelyek egymástól csupán percekre voltak. Az East Parkway Southon történt lövöldözésnél egy férfi meghalt, miután lelőtték az autójában. A második lövöldözésben egy nőt lőttek lábon egy autópálya felhajtója közelében.

Este 6 óra körül Kelly a Facebook Live-on közvetítette, ahogy berontott egy üzletbe, és súlyosan megsebesített egy férfit. Ezután a Poplar Avenue és a North Evergreen Street sarkán egy nőt megölt, majd elvitte az autóját.

Ezután még két lövés dörrent: egy másik nő meghalt, egy férfi pedig megsérült. Egy másik embert szintén elrabolt, de az nem sérült meg.

A The New York Timesnak megszólaló Chris Smith egy boltban vásárolt, amikor először hallotta a hírt, hogy egy fegyveres járja Memphist.

Csak arra tudtam gondolni, hogy nem akarok egy Walmartban meghalni. Úgyhogy eljöttem onnan

− mondta el a nő.

Már korábban is elítélték fegyveres bűncselekményért

Amikor Smith hazaért, akkor mondták el neki a szomszédai, hogy alig néhány perccel előtte járt a lövöldöző annál a háztömbnél. 

A szemtanúk a nőnek elmondták: a fegyveres az utcán haladt, amikor összetörte az autóját, és gyalogosan, fegyverrel a kezében elkezdett kanyarogni az autók között. Egy nőt kirángatott az autójából, és többször rálőtt. A férfi ezután elhajtott a szürke terepjáróval, miközben valaki megpróbálta újraéleszteni a nőt.

Kellyt korábban, 2020-ban kétrendbeli gyilkossági kísérlettel, lőfegyver birtoklásával és halálos fegyverrel való gondatlan veszélyeztetéssel is megvádolták. Akkor 17 éves volt, eredetileg a fiatalkorúak bíróságán emeltek vádat ellene, de ügyét áttették a felnőttbíróságra.

Miután bűnösnek vallotta magát egy enyhébb vádpontban, súlyos testi sértésben, három év börtönre ítélték, de csak 11 hónapot ült le. Márciusban szabadult a börtönből.

(Borítókép: Rendőrök a lövöldözés helyszínén Memphisben 2022. szeptember 7-én. Fotó: Brad Vest / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP)