2024. június 25. 18:00
Hollandia
Ausztria
Olympiastadion III. forduló
2024. június 25. 18:00
Franciaország
Lengyelország
BVB Stadion Dortmund III. forduló
2024. június 25. 21:00
Anglia
Szlovénia
Cologne Stadium III. forduló
2024. június 25. 21:00
Dánia
Szerbia
18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Barkácsolt elektromos kerékpár okozott tüzet, egy ember meghalt Bristolban

GettyImages-1177476946
2022.09.30. 19:23

Hárman kerestek menedéket az ablakokban, egyikük azonban nem tudott megkapaszkodni. Az áldozat nevét nem tették közzé, de úgy hírlik, afganisztáni.

Nyolc személyt kórházban ápolnak, de őket legalább kimenekítették a lángoló tetőszintről. A tűzoltók 11 autóval érkeztek a helyszínre, a magas lakóépületből kilencven lakót evakuáltak.

Vélhetően egy elektromos kerékpár okozta a tüzet egy bristoli toronyházban – jelentette a Sky News a nyomozókra hivatkozva. A lángokat megfékezték – tudatta később a bristoli városi tanács, a toronyház tulajdonosa.

Utóbb kiderült: a lakók már korábban figyelmeztették a gondnokot, hogy az épület legfelső szintjén „házi készítésű”, nem hivatalos gyártótól származó elektromos kerékpárokat tárolnak.

„Valaki rosszul tervezte meg a bringákat. A legtöbbjükbe a lítiumion-akkumulátorok olcsóbb, de veszélyesebb változatát szerelték be” – mondta Ahmed Sharif, aki a toronyház harmadik emeletén lakik négy gyermekével. Ő hívta fel hónapokkal korábban az illetékesek figyelmét a kockázatos biciklikre. Többszöri felvetése ellenére „senki nem tett semmit”.

A bristoli létrák csak a kilencedik emeletet érik el

Hajnali kettő után a negyedik emeleten lakó Mark Barrett bement a hálószobába, hogy ablakot nyisson, és egy kis friss levegőt engedjen be a fülledt helyiségbe.

Egy tompa sikolyt hallottam, majd egy-két másodperccel később egy fickó repült el mellettem

– idézte fel még mindig borzongva a történteket.

Néhány lakó arról számolt be, hogy nem riasztotta őket a tűzjelző. A tanács szerint azonban a rendszer kifogástalan állapotban volt, és rendeltetésszerűen működött. „Inkább aludnék a barátomnál egy fészerben, minthogy ott hunyjam le a szemem, annyira rettegek a tűztől” – mondta Nia Gruffudd.

Az eloltott lángok után néhányan féltek visszatérni az ingatlanba, mert a tűzoltók nem érik el a toronyépület magasabb szintjeit. A bristoli tűzoltók elismerték, hogy létráik csak a 9. emeletig jutnak fel, miközben Londonban a tűzoltólétrák húsz emeletig kapaszkodnak fel.

Pokoli torony

A jobban felszerelt londoni tűzoltók azonban az emlékezetes tüzet 2017-ben nem voltak képesek megfékezni. A 24 emeletes Grenfell Tower minden oldalát nyaldosták a lángok, amelyek szintén éjfél után csaptak a magasba. Összesen 72-en haltak meg a brit főváros újkori történelmének legtragikusabb kimenetelű tűzvészében.

A Grenfell Towert 1974-ben építették 120 lakással, 2016-ban pedig 10 millió fontból felújították. Ekkor kapott kétrétegű ablakokat, fűtési rendszert, és új, hőszigetelt burkolatot.

Életveszélyesnek tartották az épületet, amelyben egyetlen lépcső vezetett fel a 24 emelet 120 lakásához, ráadásul – mint utóbb kiderült – a külső hőszigetelés éghető anyagokból készült. A szigetelőanyag a vizsgálat szerint nagyon gyorsan lángra kapott.

A Scotland Yard egyébként megerősítette, hogy egy elromlott hűtőből indult ki a tűz a Grenfell Towerben. A rendőrség szerint nem szándékos gyújtogatás történt.

Nem kevésbé veszélyes a bristoli lakóépület sem. Most derült ki ugyanis, hogy nem szereltek fel önműködő tűzoltó készülékeket a lépcsőházban és a folyosókon. Az ún. sprinklerek, az önműködő tűzcsapok felszerelését sürgetik a bristoli tűz után minden toronyházban a katasztrófavédelmi szakértők.

(Borítókép: Gareth Fuller / PA Images / Getty Images)