Aligátorokat sodor az árvíz Florida leghalálosabb hurrikánjában

2022.09.30. 08:38
Az Ian hurrikán hatalmas pusztítást végez Florida-szerte, miközben a halálos áldozatokról szólnak a jelentések, mentőalakulatok sietnek a házakban rekedt emberek segítségére, akik aligátoroktól is tartanak, amelyek az árvízzel a házaik közé férkőztek.

A Nemzeti Hurrikánközpont szerint az Ian még a világűrből is látszó hurrikánná vált, miután trópusi viharrá minősítették vissza, és Dél-Karolina felé veszi az irányt. Több mint 2,6 millió floridai otthonban és vállalkozásban nincs áram, egyes területek pedig víz alá kerültek.

A mentőalakulatok kidőlt fákat fűrészelnek, hogy elérjék az otthonaikban rekedt embereket. A hurrikán szerdán érte el Fort Myers városát, és súlyos áradásokat, erős szeleket és viharos áradásokat okozott.

Joe Biden amerikai elnök szerint az Ian hurrikán lehet Florida történetének leghalálosabb hurrikánja, melyről Vujity Tvrtko műsorvezető-riporter helyszíni tudósítást készített. Tvrtko szerint a java még hátravan, de már eddig is hatalmas pusztítást végzett a hurrikán.

A Szövetségi Vészhelyzet-kezelő Ügynökség székhelyén tartott beszédében elmondta, hogy az első jelentések szerint a vihar jelentős számban emberéleteket követelt. Charlotte megyében tíz halálesetet erősítettek meg – írja a BBC.

Még a Kennedy Űrközpont is beleremeg

Csütörtök délután az Ian hurrikán középpontja a dél-karolinai Charlestontól mintegy 386 kilométerre délre volt. Az Ian észak-északkelet felé halad, óránként 17 kilométeres sebességgel.

A Nemzeti Hurrikánközpont előrejelzése szerint, miután csütörtök este észak felé vette az irányt, péntek este észak-északnyugati irányba fordul, a haladási sebesség növekedésével. Az előrejelzés szerint Ian pénteken megközelíti Dél-Karolina partjait. A középpont péntek éjjel és szombaton Észak- és Dél-Karolina felett beljebb húzódik a szárazföld felé.

A maximális szélerősség 120 kilométer per óra közelébe emelkedett, nagyobb széllökésekkel. Ian az előrejelzések szerint péntek késő este és szombat között gyorsan enyhül az Egyesült Államok délkeleti része felett. A hurrikán erejű szél a középpontjától 75 kilométerre, a trópusi vihar erejű szél pedig 665 kilométerre terjed ki. A Kennedy Űrközpont 1-es tornya nemrégiben 145 kilométer per órás széllökést jelentett. 

Kígyók és aligátorok

Az áradások miatt a lakóházak közé sodródott aligátorokat, kígyókat és szennyvizet jelentettek Collier megye árvizében.

A megyei katasztrófavédelem arra figyelmeztette az embereket, hogy legyenek óvatosak, és maradjanak távol az árvíztől.

Voltak azonban olyanok is, akik kevésbé ijedtek meg az árvíz látványától, és kihasználták a lehetőségeit.