Potyogtak a könnyek Putyin beszéde közben, az orosz elnök szeme is könnybe lábadt

2022-09-30T135759Z 1032750089 RC2ORW92NH03 RTRMADP 3 UKRAINE-CRI
2022.09.30. 16:44
Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken aláírta azt a dokumentumot, amely Oroszországhoz csatolja az orosz hadsereg által megszállt négy ukrán régiót (Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja). Miközben az államfő igen kemény hangot ütött meg a Nyugattal szemben, a közönség soraiban helyet foglaló Ramzan Kadirov csecsen vezető elsírta magát, de a felszólalás végén magát Putyint is elragadták az érzelmek.

A 45 éves Kadirov, aki 2007 óta vaskézzel irányítja Csecsenföldet, régi szövetségese Putyinnak, az ukrajnai orosz invázió egyik fő támogatójaként azt mondta barátjának, hogy „kész az életét is feláldozni” az ügyért. A Moszkva által elrendelt részleges katonai mozgósítás után pedig gyávának ás árulónak nevezte azokat, akik a hadsereg helyett a külföldre menekülést választották.

Nem véletlen tehát, hogy Kadirovot is meghívták Moszkvába, hogy szem- és fültanúja legyen a Nyugat által illegálisnak bélyegzett orosz annexiónak. Vlagyimir Putyin a beszédében sok témát érintett, majd megpendítette az érzelmi húrokat is:

Minden megpróbáltatás ellenére az emberek az évek során továbbadták az Oroszország iránti szeretetet gyermekeiknek és unokáiknak. Ezt az érzést, lelki kötődést senki sem tudja elpusztítani bennünk

– jelentette ki Putyin.

Ennél a pontnál tört el a mécses Kadirovnál, aki az égre tekintett, miközben potyogtak a könnyei.

Vlagyimir Putyin az ukrán területek Oroszországhoz történő csatolását rögzítő dokumentum aláírása után összeállt egy képre az oroszok által beiktatott ukrajnai területek vezetőivel – miközben szólt az orosz himnusz a hangszórókból –, kezet fogtak egymással, és karjukat a magasba lökték. Ezekben a pillanatokban az orosz elnök arcát közelről mutatta a kamera, és úgy tűnt, hogy alig tudja visszatartani a könnyeit a felcsorduló érzelmektől.

A Nyugat elítélte Moszkva törekvését

Az Európai Tanács, az Európai Unió 27 tagállamának vezetőiből álló testület egyhangúan elítélte Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja illegális orosz annektálását.

„Azzal, hogy Oroszország szándékosan aláássa a szabályokon alapuló nemzetközi rendet, és durván megsérti Ukrajna függetlenséghez, szuverenitáshoz és területi integritáshoz fűződő alapvető jogait, amelyek az ENSZ Alapokmányában és a nemzetközi jogban rögzített alapelvek, Oroszország veszélyezteti a globális biztonságot” – áll a tanács közleményében.

„Soha nem fogjuk elismerni ezt az illegális annexiót. Ezek a határozatok semmisek, és semmiféle joghatással nem járhatnak” – tette hozzá a tanács.

A tanácsi nyilatkozatban az is szerepel, hogy az uniós vezetők „megerősítik az Oroszország jogellenes intézkedéseivel szembeni korlátozó intézkedéseket”, hogy további nyomást helyezzenek Moszkvára.

(Borítókép: Alexander Ermochenko / Reuters)