A televíziós időjárás-jelentés után jön az áramjelentés

2022.10.06. 10:01
Az energiaválság miatt a szokásos francia televíziós időjárás-jelentések áramjelentéssel egészülnek ki: az ország energiahálózat-terhelésének aktuális állapotát fogják mutatni.

Csütörtökön jelentette be a francia kormány – írja az MTI –, hogy a francia televíziós időjárás-jelentéseket követően a lakosok zöld, sárga vagy piros jelzéseket láthatnak a tévéképernyőkön:

  • zöld jelzésnél az ország áramfelhasználása kiegyensúlyozott;
  • a sárga az áramszolgáltatás leterheltségét jelzi;
  • vörös jelzésnél pedig ellátási zavarok, áramkimaradások történhetnek.

Az újítással, mely része a francia nemzeti energiamegtakarítási tervnek, minél több embert szeretnének rábírni a spórolásra. A kormány reményei szerint ugyanis az áramfelhasználás lakossági szintű csökkenésével lehetővé válik, hogy az áramszolgáltatások zavartalanul működjenek a várhatóan szűkösebb téli időszakban is.

Vészesebb esetekben akár az áramfogyasztást is korlátozhatják. Ez azt jelentené, hogy az embereket arra kérnék, csökkentsék áramfogyasztásukat reggel 8 és 12 óra, valamint 18 és 20 óra között.

Franciaországban azért alakulhatnak ki áramellátási problémák, mert az ország 56 atomerőművének mintegy fele karbantartás miatt nem üzemel.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM