Elon Musk állítólag minden konfliktusra tudja a megoldást, de senki nem hallgat rá

2022.10.08. 09:55
Elon Musk szerint tajvani vezetésnek át kellene adnia az irányítást bizonyos részei fölött Pekingnek. Kína, amely a demokratikusan kormányzott Tajvant az egyik tartományának tekinti, régóta szeretné az ellenőrzése alá vonni a szigetet, és attól sem riad vissza, hogy erőszakot alkalmazzon a megszerzéséhez.

Néhány nappal azután, hogy a milliárdos Elon Musk kifejtette a véleményét az Oroszország és Ukrajna között dúló háborúról, javaslatot tett a Kína és Tajvan közötti feszültség megoldására. A Tesla tulajdonosa szerint a kelet-ázsiai szigetnek át kellene adnia az irányítást bizonyos részei fölött Pekingnek. 

Az én javaslatom az lenne, hogy találjunk ki egy különleges közigazgatási övezetet Tajvan számára, ami mindenkinek elfogadható, de valószínűleg nem fog mindenkit boldoggá tenni 

– mondta Reuters szerint Musk a Financial Timesnak adott interjúban.

Peking, amely a demokratikusan kormányzott Tajvant az egyik tartományának tekinti, régóta szeretné az ellenőrzése alá vonni a szigetet, és attól sem riad vissza, hogy erőszakot alkalmazzon a megszerzéséhez. Ám a tajvani kormány határozottan tiltakozik Kína szuverenitási igényei ellen, és azt mondja, hogy csak a sziget 23 millió lakosa dönthet a jövőjéről.

Valamint szerintem köthetnének egy olyan megállapodást, amely engedékenyebb, mint Hongkong esetében

– idézte Muskot az újság. Mint ismeretes, Kína felajánlotta Tajvannak a Hongkongéhoz hasonló „egy ország, két rendszer” autonómiamodellt, de a sziget összes politikai pártja elutasította, valamint a közvélemény sem támogatta.

A tajvani külügyminisztérium nem kívánta kommentálni Musk megjegyzéseit, de egy tajvani tisztviselő úgy fogalmazott az üggyel kapcsolatban, „a világon mindenki látta, mi történt Hongkonggal, a város gazdasági és társadalmi élénksége hirtelen véget ért Peking totalitárius uralma alatt”.

Azt is megmondta, hogyan lehet béke

A hét elején Musk azt javasolta, hogy Ukrajna véglegesen engedje át a Krímet Oroszországnak, hogy az ENSZ égisze alatt új népszavazásokat tartsanak az oroszok által ellenőrzött terület sorsáról, és hogy Ukrajna egyezzen bele a semlegességbe.

Valamint arra kérte a Twitter-felhasználókat, hogy véleményezzék a tervét, ami éles kritikát váltott ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnökből, és Twitter-oldalán szavazást indított arról, hogy melyik Elon Musk tetszik jobban az embereknek:

 Az, aki Ukrajnát támogatja, vagy az, aki Oroszországot?

– írta bejegyzésében az ukrán vezető.