Letette hivatali esküjét Orbán Viktor új európai szövetségese

305768214 662886831875585 8414386129336291161 n
2022.10.22. 14:55
Giorgia Meloni új olasz miniszterelnök kormányával együtt szombaton letette a hivatali esküt Sergio Mattarella államfő előtt a római Quirinale elnöki palotában.

Az új kormány a jövő héten kér bizalmat a parlamentben. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az ünnepélyes esemény alkalmából üdvözletét küldte az új olasz miniszterelnöknek:

Gratulálok Giorgia Meloni kormányfői kinevezéséhez, aki Olaszországban az első nő ebben a tisztségben. Konstruktív együttműködésre számítok az új kormánnyal a közösen megoldandó óriási kihívásokkal szemben. Európának szüksége van Olaszországra. Együtt minden nehézséget le fogunk küzdeni

– fogalmazott az Európai Bizottság elnöke. Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke szintén üdvözölte az új olasz miniszterelnököt, és ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy „Európának szüksége van Olaszországra”.

Meloni pártja, az Olasz Testvérek (FDI) a szeptember 25-i parlamenti választásokon aratott történelmi győzelmet. Jobboldali szövetségeseivel, Matteo Salvini Liga pártjával és a Silvio Berlusconi volt miniszterelnök vezette Hajrá Olaszországgal abszolút többsége van a törvényhozásban – foglalta össze az MTI.

„A nő, aki sosem adja fel”

Orbán Viktor miniszterelnök többször is kiállt már Giorgia Meloni mellett, így a hivatali esküt követően a magyar államfő is üdvözölte az új olasz kormányfőt. A magyar miniszterelnök posztjában úgy fogalmazott, 

Giorgia Meloni olyan nő, aki sosem adja fel. Mától ő Olaszország miniszterelnöke. Gratulálok! Avanti Ragazzi!

    

(Borítókép: Orbán Viktor / Facebook)