Ferenc pápa: Jelenleg a harmadik világháború zajlik

2022.11.13. 16:27
Az ukrajnai háború és az energiaválság is témája volt a szegények idei világnapjának, melynek alkalmából ezerháromszáz rászoruló vett részt a Ferenc pápa bemutatta misén és az azt követő közös vatikáni ebéden vasárnap.

Családosok, magányos idősek, menhelyeken és utcán élők ültek a Szent Péter-bazilika padsoraiban a Ferenc pápa által tartott misén. A résztvevők – a pandémia miatt – majdnem kizárólag a római egyházmegyéből érkeztek a plébániák és egyházi szervezetek önkéntesei kíséretében.

A misét követően a vatikáni audienciateremben Ferenc pápával közös ebéden vettek részt.

Ferenc pápa 2017-ben vezette be a szegényeknek szentelt világnapot, mely minden évben a Pannóniában született Szent Márton ünnepéhez legközelebbi vasárnapra esik.

A misén mondott beszédében Ferenc pápa kijelentette: meg kell törni a „bennünk lévő belső süketséget, amely megakadályozza, hogy meghalljuk a leggyengébbek elfojtott fájdalomkiáltását”. 

Az egyházfő szerint a mai társadalom is sebzett, és erőszakkal, igazságtalansággal, üldözéssel teli, elég arra a „kegyetlenségre gondolni, melyet az ukrán nép szenved el” – tette hozzá.

A kortárs szegénység okai között a pandémia és az éghajlatváltozás okozta gazdasági, társadalmi és lelki változásokat, a népek közötti háborúkat, a migráció okozta szegénységet, a munkanélküliséget, valamint a méltatlan munkakörülményeket említette.

Úgy vélte, ma is a szegények az áldozatai minden válságnak. Az egyházat, a politikát és a társadalmat is arra ösztönözte, hogy „a városok elfelejtett, sötét szögleteiben lássák meg a magányosságot és nyomort”.

A kevesek gazdagságát növelő receptek helyett a remény fényeit kell meggyújtani a sötétségben egy testvériesebb világ építésével. Jelenleg a harmadik világháború folyik, és a félelem okozta bénultság helyett mindenkinek fel kell tennie magának a kérdést, hogy mi jót tud tenni

– fejtette ki az egyházfő az MTI híradása szerint.

Déli beszédében Ferenc pápa ismét a „mártír” ukrán népről beszélt: „a béke lehetséges, ne törődjünk bele a háborúba” – jelentette ki. Dosztojevszkij orosz író idézte, aki szerint nem szabad félni az emberek bűneitől, és a bűnös embert is szeretni kell.

A szegények világnapja alkalmából a Vatikán csak Rómában ötezer családnak juttatott élelmiszercsomagot, valamint most először a gáz- és villanyszámlák kifizetésében is segítséget nyújtott.

A Caritas egyházi szervezet adatai szerint 2021-ben a kevesebb mint hatvanmilliós Olaszországban 5,6 millió volt a szegénységben élők száma. A Coldiretti termelői szövetség adatai azt mutatják, hogy idén a növekvő infláció és az energiadrágulás hatására további tizenkét százalékkal nőtt a rászorulók száma, naponta hárommillióan állnak sorban a menhelyeken ételért.

A ferences szerzetesrend milánói szegénykonyháin év eleje óta 79 százalékkal emelkedett a napi kenyéradagot igénylők száma.