Óránként tizenötmillió forintba kerül Boris Johnson

32HR4MK-highres
2022.11.18. 11:23
Rupert Murdoch 11 559 fontot (5,4 millió forintot) fizetett Boris Johnsonnak, hogy elrepüljön egy üzleti találkozóra az Egyesült Államok nyugati részén. Johnson nyilvántartásából nem derül ki, hogy a volt miniszterelnök kivel találkozott, de a hírek szerint a médiamogul 2021 decemberében vásárolt egy nagy farmot Montanában.

Johnson nyilvántartásának egy másik bejegyzése szerint szintén 276 000 fontot (130 millió forintot) kapott egy amerikai biztosítóknak tartott beszédért, alig egy hónappal azután, hogy lemondott  − közölte a The Independent

Johnson októberben felszólalt a biztosítási ügynökök és brókerek tanácsa (CIAB) által rendezett konferencián, ahol 30 perces beszédet tartott, és 45 percig lehetett vele beszélgetni Colorado Springsben.

Külön bejegyzések szerint Murdoch „szállást és vendéglátást” biztosított neki a megjelenése után. 

A jelentések szerint körülbelül 150 ezer dollárt kapott a beszédéért, de a képviselők csütörtökön közzétett frissített nyilvántartása szerint a teljes díj 276 130 font volt. A bejegyzés szerint a CIAB-től saját maga és két munkatársa számára szállítást és szállást is kapott.

Johnson jóval drágább, mint elődje

A pénzt nyolc óra 30 perces munkáért cserébe kapta, ami közel 32 500 fontot (15 millió forintot) jelentett óránként.

Johnson „beszéddíja” lényegesen magasabb volt, mint az elődje, Theresa May által megszabott tarifa, aki a csütörtöki frissítésben két beszédért járó jövedelmet jelentett be.

May 8000 fontot (3,7 millió forintot) kapott a World 50-től, egy amerikai székhelyű „felső vezetői magánközösségtől” egy egyórás virtuális eseményen való megjelenésért.

(Borítókép: Boris Johnson 2022. szeptember 6-án. Fotó: Daniel Leal / AFP)