Kolosszális füstfelhő kísérte az olasz vulkánkitörést

2022.12.05. 08:47
Vasárnap kitört a Stromboli vulkán a Szicíliától északra fekvő Lipari-szigeteken, melynek következtében cunami keletkezett a térségben.

Heves robbanással tört ki vasárnap a Stromboli vulkán Olaszországban. A vulkáni törmelékek és gázok elegyéből álló piroklaszt-ár nagy sebességgel zúdult le és jutott a tengerbe, ami egy kisebb helyi cunamit generált.

A forró láva és a gáz hatalmas mennyiségű áramlása nagy sebességgel csapódott a tengerbe, ami 1,5 méter magas cunami kialakulását okozta

– olvasható az Il Mondo dei Terremoti Facebook-oldalán.

A Stromboli egyébként 2500 éve folyamatos kitörésben van, ami azt jelenti, hogy 15-20 percenként tűzijátékszerű módon robbannak ki valamelyik kürtőjéből az izzó lávacafatok. A kitörések megszokottak, csak kis területre terjednek ki és jól megfigyelhetők a kráter pereméről. A mostani azonban egy erősebb kitörés volt.

Az eseményeket élőben is nyomon lehet követni:

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.