Roma fiatalra lőtt egy rendőr, tüntetéshullám indult Görögországban

32ZA879-highres
2022.12.06. 21:32
Erőszakos tüntetések törtek ki Szalonikiben kedden, miután előző nap egy rendőr meglőtt egy 16 éves roma fiatalt, aki a hatóságok elől menekült egy állítólagos benzinlopást követően.

A tüntetők kövekkel és botokkal támadtak a görög rendőrökre a szaloniki ügyészség épülete előtt, amikor megérkezett tárgyalására a rendőr, akit emberölés kísérletével vádoltak meg. A rendőrök megpróbálták feloszlatni a tömeget.

A görög média úgy tudja, hogy a fiút a fején érte a lövés, és jelenleg is súlyos állapotban kórházban kezelik.

A fiú állítólag fizetés nélkül hajtott el egy benzinkútról, miután 20 euró értékben megtankolta autóját. Ezt követően motoros rendőrök vették üldözőbe, akik közül az egyiküket a fiú megpróbálta elgázolni. Miután a járművet megállították, az egyik rendőr leadott egy lövést, amely az autó hátsó ablakán, valamint a vezetőülés fejtámláján áthatolva eltalálta a fiatalt.

A mostani tüntetések egybeestek Alexandrosz Grigoropulosz halálnak tizennegyedik évfordulójával. A 15 éves fiatalt egy utcai konfliktusban lőtte le egy rendőr, amiről az Index is beszámolt 2014-ben.

Halála évfordulóin a rendőri erőszak ellen tüntetéseket tartanak az országban. A fiatal emlékére szervezett demonstrációk az MTI szerint gyakran végződnek erőszakos eseményekkel, ezért a rendőrség általában könnygázzal és vízágyúval oszlatja fel azokat.

(Borítókép: A rohamrendőrök őrizetbe vettek egy tüntetőt 2022. december 5-én Thesszalonikiben. Fotó: Sakis Mitrolidis / AFP)