Putyin kitiltotta az „LMBT-propagandát” az orosz médiából

GettyImages-1245053611
2022.12.06. 14:44
Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a törvénymódosítás-csomagot, amely megtiltja a médiában az „LMBT, a nemi átalakítás és a pedofília propagandáját” – az erre vonatkozó tájékoztatás hétfőn jelent meg a jogszabályjavaslat lapján az orosz parlamenti alsóház adatbázisában.

A tilalom a filmekre, a könyvekre, a reklámokra, a médiakiadványokra és a számítógépes játékokra vonatkozik, megszegése esetén akár tízmillió rubel (jelenlegi árfolyamon 63 millió forint) bírság is kiszabható.

A magánszemélyeknek például négyszázezer rubelig (2,5 millió forintig), a jogi személyeknek pedig ötmillió rubelig (31,5 millió forintig) terjedő büntetést kell fizetniük az „LMBT-propagandáért”. A külföldiek 15 napos adminisztratív letartóztatásra vagy kitoloncolásra is ítélhetők.

A pedofília propagálásáért magánszemélyeket nyolvszázezer rubelig (ötmillió forintig), szervezeteket pedig tízmillió rubelig (63 millió forintig) terjedő pénzbírsággal sújthatnak. A külföldi állampolgárok ezért is kiutasíthatók lesznek Oroszországból.

Amennyiben „nem hagyományos” szexuális kapcsolatokról és preferenciákról fiatalkorúak körében terjesztenek információt, illetve ha az a nemváltoztatás szándékát keltheti bennük, a magánszemélyekre kétszázezer rubel (1,25 millió forint), a jogi személyekre pedig négymillió rubel (25 millió forint) büntetés szabható ki.

Szigorúan ellenőrzik az LMBT-témák említését

A szigorítások betartásának felügyeletére az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyeletet (Roszkomnadzor) jogosították fel.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter korábban a parlamenti előkészítés szakaszában az MTI szerint elítélte az „LMBT-propaganda” betiltását célzó törvénytervezetet. A szigorítások egy másik társszerzője, Alekszandr Hinstejn kormánypárti képviselő az új szabályozást Blinkennek adott válasznak nevezte.

Putyin elnök hétfőn aláírta azt a törvényt is, amely megtiltja a gyűlések, felvonulások és tüntetések megtartását a közhatalom épületei, a templomok, az iskolák, a vasútállomások és repülőterek közelében. A jogszabály megtiltja a gyűléseket a felsőoktatási intézmények és a kórházak szomszédságában is.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin 2022. november 24-én. Fotó: Contributor / Getty Images)