Elfogadták az azonos neműek házasságát megvédő törvényt az Egyesült Államokban

2022.12.09. 14:59
Az amerikai képviselőház csütörtökön végszavazáson is megerősítette az azonos neműek házasságának védelméről szóló törvényt, amelyet azért kezdeményezett a Demokrata Párt, mert attól tartottak, hogy az alkotmánybíróság szerepét betöltő amerikai legfelsőbb bíróság eltörölheti az ilyen házasságokat országszerte legalizáló 2015-ös döntést.

A Tisztelet a házasságnak nevű törvény (Respect For Marriage Act) alapján az Egyesült Államok tagállamainak el kell ismerniük azokat a házasságokat, amelyeket törvényesen kötöttek egy másik tagállamban. A jogszabály szövege nemcsak az azonos neműek közötti, hanem az eltérő bőrszínűek és nemzetiségűek között kötött házasságok védelméről is szól − írta meg az MTI. 

A jogszabályt a Demokrata Párt képviselői szerették volna mielőbb elfogadtatni, mert attól tartottak, hogy a legfelsőbb bíróság, amely júniusban megvonta a terhességmegszakításhoz fűződő szövetségi szintű jogot, megváltoztatja az azonos neműek házasságának országos szintű elismerését biztosító, 2015-ös határozatát. Amennyiben a bírói testület megvonja ezt a szövetségi jogot, akkor az egyes szövetségi államok szabadon dönthetnek arról, hogy mely házasságformákat ismerik el törvényesnek saját területükön.

Joe Biden amerikai elnök közleményben üdvözölte a kétpárti támogatással elfogadott jogszabályt. Az elnök korábban azt ígérte, hogy a jóváhagyás után aláírásával azonnal hatályba lépteti a jogszabályt.

Az alsóházi szavazáson 258-an támogatták, 169-en ellenezték a törvényt, 40 republikánus képviselő is igennel szavazott a demokraták előterjesztésére. A szenátus múlt héten több hónap egyeztetést követően fogadta el a törvényt, akkor az 50 republikánus szenátor közül 12-en voksoltak igennel.  • Hírek
  • Hírek