Meghalt a roma tinédzser, akit benzinlopás közben fejbe lőttek Görögországban

2022.12.13. 15:26
Kedden meghalt az a 16 éves roma tinédzser, akit múlt héten lőttek fejbe Görögországban.

Mint megírtuk, a fiatalt állítólag benzinlopást követően lőtte le egy rendőr, miközben menekülni próbált. Az egyenruhást azóta emberölés kísérletével vádolták meg, az eset miatt erőszakos demonstrációkat tartottak Szalonikiben.

A 16 éves fiatalt kritikus állapotban szállították kórházba az incidens után, és azóta is válságos állapotban kezelték. A BBC szerint kedden orvosai jelentették be, hogy helyi idő szerint 10.10-kor meghalt. 

A rendőr ellen azóta is folyamatban van a nyomozás. A BBC megjegyzi, hogy az eset nem példa nélküli Görögországban, több ehhez hasonló eset is volt korábban, és ezért egyre többen követelik a rendőrség által alkalmazható erőszak további korlátozását.

Ilyen körülmények között történt

A BBC szerint a fiatalt azt követően vették üldözőbe a rendőrök, hogy körülbelül húszeurónyi üzemanyagot töltött az autójába, majd fizetés nélkül elhajtott. A nyilvánosságra került térfigyelő kamerás felvételeken látszik, hogy összesen négy rendőr tartózkodott akkor a benzinkúton.

A rendőrök motorral vették üldözőbe a fiatalt. A fiút lelövő, 34 éves rendőr azt állítja: 

akkor nyitott tüzet, amikor a tinédzser hirtelen megfordult az autójával, és megpróbálta elütni őket.

Az eset nagy felháborodást váltott ki a görögországi roma kisebbség körében, amelynek létszámát körülbelül 270 ezer főre becsülik. Múlt hét óta folyamatosak a demonstrációk, amelyeken több alkalommal is erőszakosan léptek fel a tüntetők a rendőrökkel szemben.

Nem a benzin és nem a pénz miatt lőtték le a rendőrök, hanem azért, mert roma volt

– vélekedett egy tüntető múlt hét pénteken a BBC szerint. Panagiotisz Szabanisz, a helyi roma szövetség vezetője szintén arról beszélt az esettel kapcsolatban, hogy szerinte egyértelmű, hogy a fiatal egy rasszista indíttatásból elkövetett lövöldözés áldozata lett.